Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић казао је у Народној скупштини РС да се руски инвеститори не повлаче из нафтног сектора у Српској, односно Рафинерије нафте у Броду и Оптима групе.


- Влада РС са великом пажњом прати и подстиче све што је у нашим могућностима, имајући у виду да је Нестро групација у приватном власништву руске компаније Зарубежњефт. Оно што је јако важно је да сам приликом последњег сусрета на Енергетском самиту у Москви са руским министром Александром Новаком, добио уверење да они немају намеру да се повлаче из РС – рекао је Ђокић.


Напоменуо је да је исту потврду добио и члан Председништва БиХ из Републике Српске Милорад Додик на састанку са председником Владе Русије.


Ђокић је истакао и да према тренутним најавама, Рафинерија нафте у Броду би требало да настави са радом средином наредне године.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Рафинерија нафте у Броду наставља производњу у јануару 2020. године


-То не значи да тако мора и бити. За нас је најважније да смо утицали на то да се Руси неће повући из Српске – казао је Ђокић.


Рекао је и да се још увек чекају резултати истраге након хаварије у овој компанији, односно пожара који се догодио у октобру 2018. године када је уништено једно постројење.


- Чекају се резултати те истраге на основу чега ће се одлучити како даље пословати – рекао је Ђокић.


Најавио је и да би ускоро требало да се одржи састанак са представницима Рафинерије нафте у Броду, те Оптима групе.