БОСНА и Херцеговина ће од 5. децембра ове године, коначно преузети контролу горњег дела свога ваздушног простора, и то први пут! Контролу босанскохерцеговачког неба до сада су радиле Србија, Црна Гора и Хрватска. Ипак, у последњих неколико година БиХ је успела да набави потребну опрему и да обучи контролоре лета и све је спремно да овај посао коначно преузму домаће институције. Оно што је посебно битно јесте и новац, који ће БиХ и агенције које буду контролисале зарађивати.

Према информацијама "Новости" из Савета министара БиХ, ради се о десетак милиона марака на годишњем нивоу, а које су до сада одлазиле суседним земљама, а не у БиХ.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Закон о основном образовању РС прописује оснивање приватних основних школа

Игор Пејић, секретар у Министарству комуникација и транспорта БиХ, потврдио је за наш лист да ће БиХ од почетка децембра коначно контролисати своје небо.

- Ради се о горњем делу неба, изнад 10.000 метара, а што је и најатрактивнији део због ваздушног саобраћаја. Овај ваздушни простор изнад БиХ од 1997. године су контролисали Србија, Црна Гора и Хрватска - истиче Пејић.

Он даље каже да су већ обављени разговори са Србијом и Црном Гором, који се односе на реализацију преузимања контроле неба.

- У наредних месец дана обавићемо разговоре и са Хрватском и заокружити целу причу потписивањем и званичних међународних докумената - истиче Пејић.

Иначе, Председништво БиХ одобрило је у јулу Нацрт за преговоре за закључивање нових међудржавних споразума са суседним земљама, чиме је омогућено да се крене у реализацију за контролу горњег дела неба БиХ.

Највећа препрека за реализацију овог посла у БиХ око контроле ваздушног простора годинама је био недостатак контролора лета и опреме за рад.

- Сада БиХ има и опрему и људе. Обучили смо у Чешкој контролоре. Прошли су ригорозну обуку и спремни су за посао - истиче Пејић.

Када се говори о центрима из којих ће се контролисати ваздушни простор БиХ, то ће бити Сарајево, Бањалука и Мостар. Поред тога, са радом је почео и центар обласне контроле лета у Бањалуци, што описују као важан корак за пружање услуга контроле у целом ваздушном простору БиХ.

Да је све спремно за преузимање босанскохерцеговачког неба, потврдили су и из Агенцији за пружање услуга у ваздушној пловидби БиХ (БХАНСА).


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: СТРУЧЊАЦИ УПОЗОРАВАЈУ: Деци треба више спорта, а мање седења за компјутеримаИСПУНИЛИ ОБАВЕЗЕ

АГЕНЦИЈА за пружање услуга у ваздушној пловидби БиХ (БХАНСА) је све своје обавезе испунила, а ту посебно истичем кадровску и техничку опремљеност за преузимање контроле у нашем целокупном ваздушном простору. Такође, БХАНСА је заједно са другим институцијама уложила огромне напоре како би овај циљ био остварен и сада са пуном сигурношћу можемо рећи да ће се тај историјски дан за БиХ догодити 5. децембра ове године - изјавио је Раде Зуцић, портпарол ове агенције.