Анимирати децу да се баве спортом и рекреацијом, уместо седења за компјутерима, није баш лаган задатак, а то показује и статистика.


- Према неким истраживањима, 49 одсто деце уопште не излазе из куће, везани су за телефоне, таблете и рачунаре и нису спортски активни - навео је амбасадор Европске седмице спорта у Републици Српској Борис Врховац.

Како наводи циљ је да се управо та група деце покрене и упути на било који спорт.

А европска седмица спорта је кажу стручњаци права прилика да се о овој теми прича, те да се најмлађи покушају анимирати на здрво одрастање.

Тако је у оквиру централне манифестације Европске седмице спорта, данас у бањалучком парку Младен Стојановић одржан тренинг за децу предшколског и млађег школског узраста на којем је кроз полигон спретности прошло више од 200 малишана.

Вршилац дужности помоћника министра за спорт Марио Ђуран рекао је новинарима да се Европска седмица спорта одржава под слоганом "буди активан" с циљем анимирања младих да се баве спортом, са посебним акцентом на децу која још не тренирају ниједан спорт и која су недовољно физички активна.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Спорт јача самопоуздање детета


Он је истакао да је овај догађај изузетно важан и да у наредне три до четири године може прерасти у већи пројекат.

- Европска комисија је овај пројекат подржала са 6.500 евра. Сматрам да се може радити на томе да се обезбеде већа средства како би се много тога урадило на инфраструктури коју користе рекреативци, рекао је Ђуран.

Он је навео да Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске и у наредном периоду планира подржавати све активности у вези са рекреативним спорт.

Фитнес тренер Александра Кецман каже да је полигон спретности постављен у парку Младен Стојановић јединствен начин да деца тренирају. - Изабрали смо децу млађег школског и предшколског узраста, јер сматрамо да им је у том периоду неопходна оваква активност и да кроз игру развијају моторику, рекла је Кецманова.

Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске ове године први пут реализује пројекат обележавања Европске седмице спорта и наредних година очекује већу подршку Европске комисије.

Европска седмица спорта обележава се од 23. до 30. септембра, а циљне групе су пре свега најмлађи и најстарији, те деца са посебним потребама, ученици основних и средњих школа и студенти.