УКОЛИКО се и даље настави тренд одласка возача из Републике Српске у земље Европске уније, пре свега Словенију и Немачку, превозницима у РС прети општи колапс и масовно затварање фирми, кажу саговорници "Новости".

Према званичним информацијама из Удружења превозника за унутрашњи и међународни транспорт РС, у Српској сада већ постоји потреба за 4.500 возача, што за теретни, што за путнички саобраћај, а процена је да оволики број возача већ напустио Српску.

- У РС сада имате око 1.200 фирми које се баве превозом. На паркинзима им леже камиони и друга возила јер нема ко да их вози. Возачи нам одлазе свакодневно. Словенија је најпримамљивија, каже, за "Новости", Никола Грбић, председник Удружења превозника за унутрашњи и међународни транспорт РС, и додаје да је пре осам година у Српској било око 3.700 фирми, што јасно показује у ком смеру иде ова делатност.

Прочитајте још - За воланом само са сертификатом

Одговор на питање, зашто возачи одлазе из Српске, пре свега је у висини плате, каже Грбић, али ту су и услови рада.

- Плате у Словенији се крећу око 4.000 КМ и више. У Српској као возач можете зарадити 1.000 марака. То је око четири пута мање. Поред тога кад возите по земљама ЕУ нема чекања на границама. Када наш возач из Бањалуке крене нпр. за Београд он изгуби три дана на граници. То је велики губитак за посао - истиче Грбић.

Он додаје да би решење било да институције РС и БиХ приступе овом проблему на прави начин и да се престане са дужим задржавањем камиона на граници, али и да се нађе модел како омогућити превозницима да повећају плате на 3.000 марака за возаче и омогући бржи проток камиона на граници.

Никола Грбић / Фото Д. Поздеровић

- Возача више дефинитивно нема у Српској. Огласи за возаче се врте по месец дана и нико се не јавља. На Бироу за запошљавање нема возача. Све што се појави одмах одлази за Европу - истиче Грбић, и додаје да због овог проблема трпи и буџет РС јер се уплаћује и мање доприноса, а ту је и проблем одласка становништва јер возачи масовно воде са собом и породице.

Иначе, према подацима до којих су дошле "Новости", Словенија је само за прошлу годину дала 80.000 радних дозвола за БиХ.

Прочитајте још - Ни обука за џабе не мами младе

- Само за шест месеци ове године 10.000 радних дозвола је отишло за БиХ. Од тога је око 80 одсто за возаче, причају за "Новости" људи који су упознати са процесом одласка возача из РС и целе БиХ.

А они који су већ неколико година у Словенији и возе камионе кажу да су веома задовољни и условима рада и новцем који зарађују.

- Док сам радио у РС имао сам око 800 КМ плату. У Словенији сада радим за 2.000 евра. Ускоро водим и породицу са собом у Словенију. У ЕУ нема граница и чекања. Задужиш камион и возиш од земље до земље - каже један од возача за наш лист.

Како би помогли привредницима да пронађу возаче, Привредна комора РС је основала Едукативни центар. Улога центра је да обучи возаче у року три месеца, по захтеву привредника и да они одмах добију сталан посао у Српској.

ФИРМЕ СЕЛЕ У ЕВРОПСКУ УНИЈУ

ЗБОГ проблема са недостатком радне снаге превозници из Српске масовно одјављују и фирме из Српске и пријављују исте у земљама Европске уније, а како би лакше радили и пословали. Према подацима Удружења превозника РС око 900 фирми из БиХ се већ регистровало у земљама ЕУ!