Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић рекао је у Добоју да је тај град некада био регионална раскрсница и да ће то постати поново уз планирану изградњу ауто-путева и реализацију других инфраструктурних пројеката.


Трнинић је рекао да је о овим плановима данас разговарао са градоначелником Добоја Борисом Јеринићем како би, уз сарадњу, они успешно били доведени до краја.


- Приоритет Владе Српске јесте да ауто-путем повеже Бањалуку и Београд. Деоница од Бањалуке до Добоја већ је урађена, а почела је и прва фаза у дужини од седам километара Коридора `Пет це`, чија ће укупна дужина бити 46 километара, навео је Трнинић.

Он је додао да су за другу фазу овог коридора обезбеђена средства, али да није ратификован споразум са ЕБРД-ом, што кочи процедуре, наводећи да су у току разговори за реализацију фаза три и четири.

Према његовим речима, проблем постоји и са новим мостом на Рачи, који би требало да буде премештен 300 метара даље од постојећег, за шта је потребно да потписати споразум на нивоу БиХ.


- Министарство транспорта и комуникација /у Савету министара у техничком мандату/ је нацрт тог споразума око изградње моста већ упућивало Савету министара на одобрење, али, иако су сви елементи споразума договорени и нема ништа спорно, то је скидано са дневног реда, рекао је Трнинић.


Трнинић је подсетио и да мост у Братунцу, који је изграђен већ две године, још није у функцији јер Савет министара није уврстио у буџет средства у износу од 3,5 милиона КМ потребна за изградњу граничног прелаза, иако је Управа за индиректно опорезивање БиХ дала сагласност.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Четири траке до "Милоша Великог"


- Све су то животни пројекти који не треба да имају везе са политиком. Треба сви да смо заинтересовани за њихову реализацију, али изгледа да нисмо довољно рационални да тако и радимо, те нас то успорава у плановима, указао је Трнинић.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић рекао је да је на састанку закључено да проблем неформирања власти на нивоу БиХ кочи одређене међународне пројекте у овом граду, којима је потребна ратификација, како у Савету министара, тако и у парламенту БиХ, али да је потребно радити на оним деловима пројеката на којима је то могуће.


Он је, говорећи о изградњи Коридора "Пет це", рекао да су обезбеђена средства за фазу два, а то је изградња два моста на реци Босни и два тунела на Путниковом брду, према Медакову.


- Обезбеђена су средства ЕБРД-а у износу од 150 милиона евра, али да би та средства била дозначена, треба ратификовати споразум на нивоу БиХ, што успорава овај процес и пролонгира рокове, рекао је Јеринић.


Јеринић је подсетио да је актуелни Савет министара ово питање два пута скидао са дневног реда, због чега ће Република Српска трпети последице.


Он је истакао и да је град Добој заинтересован за сарадњу у реализацији процеса реструктурисања предузећа "Жељезнице Српске", како би било пронађено најбоље решење које ће бити у интересу свих запослених.


Јеринић је, када је реч о реализацији конкретних пројеката, попут кружних раскрсница, рекао да то није била тема данашњег разговора и нагласио да градске службе раде на рјешавању имовинско-правних односа.


- Нисмо одустали, радићемо комплетну реконструкцију магистралног пута од Каруша до Модриче и то је свакако у оквиру тога, а уврстићемо и оно што је у интересу да растеретимо улаз и излаз из града, навео је Јеринић.