У Старом Броду на Дрини, код Вишеграда, данас је служен парастос и освештан је Спомен музеј за више од 6000 Срба сарајевско-романијског краја, које су, на Младенце 1942. године, хрватске и муслиманске усташе под командом Јуре Францетића уморили на најбруталнији начин, на том месту и Милошевићима.


Освећење и парастос предводио је митрополит дабробосански Хризостом са архијерејима СПЦ и свештеницима тог дела Републике Српске, у присуству Милорада Додика, српског члана Председништва БиХ, ЖељкеЦвијановић, председнице РС, премијера РС, РадованаВишковића, академика, дипломата, људи са обе обале Дрине, посебно из сарајевско вишеградског краја.

Митрополит Хризостом је рекао да је "ово велики дан у животу СПЦ и нашег рода".Захвалио се свима онима који су допринели да се уради овај величанствен белег на месту страдања српских мученика, најављујући и њихову званичну канонизацију у СПЦ.Епископ се захвалио добротворима Спасоју Алнбијанићу и Милораду Давидовићу Даки, који су финансиралу изградњу импонзантногх обележја на Дрини и њеној обали, као и архитекту Новици Мотику, свештенику Драгану Вукотићу и другима, истичући да ће их СПЦ за велика дела да награди.

- Јаме Голубинке, Јасеновац, Пребиловци, Стари Брод и Милошевци су више од стратишта – рекао је Спасоје Албијанић.


Прочитајте још: Обележје невиним српским жртвама усташког злочина


Оне су постале нови косовски еп о трагичном удесу српског народа. Ово није крај побрајања нашег страдања и молимо се Богу да и остала стратишта једног дана буду достојно обележена и расветљена. Јама Понор, у миљевинском селу Будањ, још увек скрива трагичну истину под затрпаном јаловином миљевинских рудника! Шта је са такозваним "Пасјим гробљима" у Црној Гори, шта је са бројним стратиштима овог мученог и од себе заборављеног народа.


Фото: В. Митрић


Албијанић каже да је Спомен музеј, као симболично обележје страдалницима у Старом Броду у Милошевцима, који нестаје у дринским таласима, а њихове душе одлазе у вечност. Овај споменик носи симболику страдања недужне деце и читавих породица а њихове пружене руке призивају молитву спаса. Из шпиља и клисура испадају унакажени лешеви. Читав један зид покрила су имена страдалника.То су имена и презимена и чији су потомци као године рођења. Ту човек занеми кад види годишта. Страшни злочин. Жртве су и тек рођена деца и старци у позним осамдесетим годинама. Недостају речи, како ово назвати, када се памет заледи пред овом грозотом.


Албијанић је за Миодрага Дака Давидовић рекао да је "највећи живи српски добротвор и ктитор као људска громада који у свом имену и презимену и посланству носи милост, видовитост, доброчинство, племенитост даривања и служења роду своме".


Фото: В. Митрић


Председник Владе РС Радован Вишковић каже да ће овај спомен комплекс бити отворен свих 365 дана да они који хоће виде и чују о српском страдњу, које је скривано. Поред осталог, истакао је премијер РС, 326 девојака је, само у једном дану, скочило у Дрину, да сачува своју част према кољачима, који су клали, убијали, силовали.

- Нажалост страдање Срба је настављено у Подрињу и у минулом рату и, опет, је остало некажњено – рекао је Вишковић.

Истина о српском страдању је сувише трагична и немилосрдно, па се морамо сећати, вазда, оваквих догађаја из наше прошлости.

Милорад Додак је је рекао да није Републике Српске, "не би било ни овог сећања". Истакао је да ће, и сам, кад год буде стигао долазити на ово место, најављући да ће до тог обележја бити урађен ваљан пут.

- Режим комунистички је крио истину о овом страдњу јер је у томе и сам учествовао – истакао је Додик.

У време када се збег кретао према Дрини, Тито је, са својим штабом, у Фочи и није пружио помоћ српском збегу који је морао да се упути на ово место Србима.Треба тражити истину зашто се крила истина о овом страдању и зашто смо дошли довде.Убијање Срба је била званична политика Независне државе Хрватске.


Фото: В. Митрић


Председница РС напоменула је да река Дрина мора да буде река која спаја и да је увек било добро кад нас је спајала. Поручила је да морамо да поштујемо своје жртве.


- Верујем у РС која ће бити све јача, јер верујем у снагу српског народа, а не желимо да будемо ничији, већ своји - рекла је Жељка Цвијановић, која је одликовала дародавце и друге заслужне за спомен обележје у Старом Броду високим одличјима РС.


Фото: В. Митрић


- Ово је злочин који је, до пре 14 година, био сакривен на велику бруку и срамоту и свака част дивним људима Албијанићу и Давидовићу и свима другим који су допринели да се уради овај Спомен маузолеј на Дрини, да се ода почаст невиним нашим сународницима, великомученицима из реда нашег рода – казао је за наш лист академик СКАНУ Драгољуб Драго Мирковић из Бијељине, иначе велики добротвор у Србији, РС и Црној Гори.


Злочин је, ништа мањи, и прикривање оваквог злочина. Али Божја воља је изнад свега и заиста важи она народна да се зарекла земља рају да се све тајне знају. А ово је била "тајна" о којој се знало, али ћутало. Да нас бог сачува од тих времена и оних који су у њима ведрили и облачили.