КАБИНЕТ председника Владе Републике Српске минулих дана "затрпан" је подацима о запосленима у јавној управи у Српској, након што је премијер Радован Вишковић затражио контролу њихових диплома.

Вишковић је прошле седмице тражио да све јавне институције и установе у Српској на увид доставе информације о томе у којим високошколским установама и када су њихови запослени стекли фалуктетске дипломе.

Према незваничним информацијама, рок за доставу података истекао је у уторак и очекује се да ће бити формирана радна група са задатком да прегледа и ажурира пристигле податке. Прича о дипломама често је била тема на последњим седницама Народне скупштине РС и служила је као повод за разна политичка препуцавања. Управо због тога, Вишковић је одлучио да стане у крај тој причи. Његов потез поздравили су готово сви, надајући се да би резултат целе иницијативе могло бити раскринкавање лажних или купљених диплома запослених, којима самим тим није место у јавној управи.

У организацији ПДП на Тргу Крајине у Бањалуци недавно је почело и потписивање петиције којом се захтева јавно објављивање диплома запослених у јавном сектору с циљем да се провере да ли су валидне, као и да ли су у складу са радним местом и функцијом коју обављају.

Иницијативу под мотом "Знањем за Српску" покренули су посланици ПДП Јелена Тривић и Драшко Станивуковић, а јуче ју је потписао и председник те странке Бранислав Бореновић.

Радован Вишковић Фото Д. Поздеровић


- Не сме бити тајни о дипломама запослених у јавном сектору, односно о начину њиховог стицања. Надам се да ће у Народној скупштини РС бити усвојена инцијатива за јавно објављивање диплома, јер грађани који уплаћују новац у буџет имају право да знају ко их води - рекао је Бореновић, наводећи да потез премијера Вишковића представља доказ да је иницијатива ПДП пун погодак.ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Продужен притвор бившем министру осумњиченом за сексуално злостављање девојчицеПосланик Јелена Тривић позвала је Вишковића да дође на Трг, потпише петицију и подржи иницијативу у вези са изменама Закона о Регистру запослених у јавном сектору РС.

- Када су у питању провере диплома, позивамо Вишковића да пође од својих сарадника - рекла је Тривићева.

Петиција је покренута, како наводе у ПДП, јер кључне институције Српске не желе да објаве списак запослених са само три податка из диплома, а то су установе, места и датум дипломирања.


ПОДИГЛА СЕ ВЕЋА ПРАШИНА

РАДОВАН Вишковић каже да, као сваки руководилац, има право да нареди проверу диплома запослених, што је и учинио. Сматра да се око тога у јавности подигла "мало већа прашина".

- Подаци су стигли у електронској форми и још их нисам све прегледао, јер је реч о хиљадама запослених. Све ће бити прегледано и видећемо да ли има спекулација у смислу нелегално стечених диплома. Да ли ће и колико диплома бити сумњиво или неће, потребно је сачекати да све буде прегледано - рекао је Вишковић.

Он каже да је спреман да и своје дипломе да на увид. Појаснио је да је диплому стекао на Саобраћајном факултету у Сарајеву.