БОРБАМА бикова, такмичењем у народним вештинама, спортовима, уз опште народно весеље, у Стричићима на Мањачи јуче је завршен 54. "Кочићев збор".

Традиционална манифестација окупила је велики број посетилаца који су из свих крајева похрлили на Мањачу. Неки су уживали у културно-уметничком програму, а добар део је весеље наставио под шаторима у добро познатом колориту уз роштиљ, печење, песму, иће и пиће.

У Стричићама је боравио и велики број званичника Републике Српске. Међу њима и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, али и министар одбране Србије Александар Вулин који је на Мањачу слетео хеликоптером Војске Србије. После званичног дела програма обојица су се уз пиво опустила под једним од шатора. Већ по обичају, Додик је узео микрофон и отпевао песме "Пукни зоро" и "Певај, Србијо". Вулин није остао имун на атмосферу, па је у дуету с Додиком певао песму Баје Малог Книнџе "Са Мањаче кренули су вуци".

Додик је поручио да нико неће зауставити народну интеграцију Српске и Србије. Говорећи о "Кочићевом збору", он каже да су то дани у којима се Срби окупљају да би обележили основну идеју слободе, што сматра кључном речи српске историје.

- За ових 10 месеци, откако сам у Сарајеву, боље него икада схватам шта је Кочић писао. Колико је и данас актуелно његово поимање и приказ положаја који се суштински није променио, само су актери други - рекао је Додик.

Прочитајте још: Неће бити војске на Дрини

Он каже да га све то води ка томе да поново прочита сва Кочићева дела, те да увек радо долази на Змијање с уверењем да ту људи долазе због саборности Срба, мира и идеје слободе за коју се Кочић борио.


Манифестација "Кочићев збор" почела је 19. августа и организовани су бројни културни садржаји и представљена туристичка понуда Бањалуке. Лауреат овогодишње "Кочићеве награде" је Милорад Телебак.

Лана Бајрић


КОЧИЋЕВО ОГЊИШТЕ

На Кочићевом огњишту у Стричићима јуче је отворена друга кућа са свим предметима који су кориштени за живота славног писца да би се грађанима приближио живот из тих времена. Директор Туристичке организације града Бањалука Ирена Радојевић рекла је да је то веома важно за промоцију града јер ово подручје посећују не само људи из Српске, већ и из региона и целог света.