Руководилац Одсека за болничку здравствену заштиту у Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске Милан Латиновић је пре почетка 17. конференције западног Балкана "Жене у медицини" изјавио да здравствену заштиту становништва Републике Српске воде жене.

Он је навео да то потврђују подаци према којима жене чине 64 одсто доктора медицине у Српској, стоматологије 69 одсто, магистара фармације 89 одсто, а медицинских техничара 84 одсто, додавши да је таква структура и у образовању медицинских радника.

- Када је у питању њихово усавршавање, жене у медицини су потпуно равноправне, додао је Латиновић.

Представник Организационог одбора конференције Ивана Тодоровић рекла је да је циљ овог скупа да у контексту људских права укаже на положај жена у лекарској професији, али и у друштву уопште, те да представи успешне жене у медицини.

Прочитајте још - Медицина и ИТ на цени у РС


- Предавачи ће бити успешне жене, доктори са наших простора, те инострани предавачи који први пут долазе у Бањалуку, навела је Тодоровићева, доваши да је конференција окупила 40 студената и лекара из Републике Српске, Федерације БиХ, Хрватске, Србије, Македоније, Аустрије, Немачке.

Она је оценила да жене тешко добијају специјализације у областима као што је хирургија, због предрасуда.

Конференцију организује Комитет за међународну размену студената медицине Републике Српске са филијалом Међународне организације лекара за превенцију нуклерног рата и очување мира у Бањалуци.