У опозиционом СДС-у Вукоте Говедарице се већ формирају два супротстављена блока, од којих би се један залагао да странка уопште не преузме мандате које су освојили док се не утврди да ли је било изборних превара, док је други блок за признавање резултата избора и сарадњу са СНСД-ом, Милорада Додика, пишу данас бањалучке Независне новине.


Док су први за то да Говедарица остане председник странке, други би да се уместо њега на челу СДС-а нађе "патриотскији" кандидат, који ће бити отворенији за сарадњу с новом власти у РС, наводи лист позиајући се на своја сазнања.

Први, наводи се, сматрају да би улазак у власт с најјачом странком у РС само угушио СДС и онемогућио да на наредним изборима, за које прижељкују да би могли бити превремени, преузму власт на свим нивоима, док други мисле да је приоритет одбрана интереса РС и уједињавање свих српских снага на нивоу БиХ формирањем просрпског блока.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: СДС: На листи, ипак, Петровић

У овој другој групи постоји и део чланства, који би да се коалиција са СНСД-ом прошири на све нивое власти, односно да и Владу РС чине СДС-ови кадрови заједно са СНСД-ом и социјалистима, а можда и Уједињеном Српском.

Први, такође, мисле да је могуће да опозициони блок на нивоу БиХ формира власт захваљујући гласовима које су освојили, а да се ни на који начин не улази у коалицију са СНСД-ом.

У другој групи, пак, сматрају да би премијер у РС требало да буде из њихове странке, док се у СНСД-у чврсто опредељују да то ипак буде њихов кандидат.

Говедарица ће, пише лист, наредне седмице сазвати седницу Председништва странке како би им представио своје виђење изборних резултата и даљих потеза.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Говедарица: СДС није у кризи, јачи је

Након тога, извештај би требало да буде представљен Главном одбору странке, а онда ће се знати и да ли ће бити сазвана седница Скупштине за избор новог страначког руководства.

По свему судећи, лоптица је сада у рукама СНСД-а и његовог шефа Милорада Додика, који одлучује, ако у СДС-у заиста превлада струја која је за сарадњу с њима, да ли ће ући у коалицију с њима или ће задржати досадашњу коалицију, за коју је и сам пре избора говорио да је најдуговечнија коалиција на Балкану.

Судећи према његовом наступу у среду, Додик је поставио ултиматум Марку Павићу, председнику ДНС-а, да се ослободи "мангупа" који су у њиховој кампањи, како тврди Додик, радили за "другу страну".