РЕПУБЛИКА Српска ускоро би могла да донесе закон о ћирилици којим би ово писмо било нормирано као главно у овом ентитету, изјавила је премијерка Српске Жељка Цвијановић.

С обзиром на то да је усклађивање образовних система у Српској и Србији од предстојеће школске године већ раније договорено, и заштита ћириличког писма се наметнула као један од приоритета, а тако и закон о ћирилици којим би то било и формално уоквирено.

- Формирана је радна група, наше Министарство просвете ће бити предлагач овога закона, и окупљени су бројни стручњаци који треба да дају допринос. У сваком случају, суштина је јасна из самог наслова закона о ћирилици - рекла је Цвијановићева.

Прочитајте још - Латиница може, ћирилица стоп!

Министар просвете и културе РС Дане Малешевић рекао је да је формирана радна група за припрему израде закона о ћирилици, који ће се радити дуго, јер Српска жели закон који ће бити усвојен у Народној скупштини и добити потврду Уставног суда да је уставан.

- Да је лако направити тај закон, Србија би то урадила за месец дана. Они раде на томе око две године, и тај акт још није прошао парламентарну процедуру - рекао је Малешевић.

Жељка Цвијановић

Он је навео да је припрема закона о ћирилици почела од формирања радне групе, у којој су и стручњаци за језик и истакнути правници.

На питање како би се требало односити према ћирилици, Малешевић је рекао да ће се о томе више знати када се уради радна верзија закона.

- Прођите кроз град Бањалуку па ћете видети шаренило, иако су ћирилица и латиница равноправна писма по Уставу. Имате ћириличке натписе на Дому синдиката и још понекој установи или радњи, где је то човек из неких личних разлога ставио. Прођите Русијом па ћете видети колико има латинице - сугерисао је Малешевић.

Прошле године отпочела је прича о заједничкој декларацији РС и Србије, почетком године председник РС Милорад Додик најављивао је да је текст тог споразума при крају, но документ никада није званично ратификован. У јавност су тада процурили циљеви.

У опозицији су скептични по питању доношења тог закона и, као за све "добре идеје" владајуће структуре које су сконцентрисане три месеца пре избора, сматрају га још само једним предизборним триком.

Таквог је мишљења и одборник НДП у скупштини Бањалуке Мирна Савић Бањац.

Прочитајте још - ЗАШТИТА СРПСКОГ ПИСМА: Влада ће да брани ћирилицу

- Суштински је потребна заштита овог писма, сматра већина опозиције, али коришћење језика у предизборне сврхе је неподустиво. Битно је нагласити да је ћирилица заиста драгоцена, не само за српски народ, већ у културолошком, ширем смислу. Прича о овом закону је један обични предизборни трик, лажни патриотизам - каже Мирна Савић Бањац, одборница НДП.

Дане Малешевић


Ни Бошњаци не подржавају ову идеју. Сматрају да је идеја антиуставна и у супростности с принципом конститутивности трију народа у БиХ и равноправности двају писама.

- То је процес иде у правцу православизације ентитета, стварања амбијента да је ово чисто српски православни простор. Ми ћемо се томе, наравно, супротставити - истакао је потпредседник РС Рамиз Салкић.

ПРЕДИЗБОРНИ ПОПУЛИЗАМ?

ШЕФ клуба Домовина у НС РС Адмир Чавка сматра да је последња прича о ћирилици јефтини предизборни популизам. Подсећа да би, пре свега, морао да се мења Устав.

- И даље имамо смртну казну у Уставу РС, она није промењена, а камоли да мењамо нешто такво као што је језик. Поједини политичари из Сарајева једва чекају да бране латиницу, односно ћирилицу, тако да они из Сарајева говоре да ће се нешто укинути, ови из Бањалуке да неће, а на крају када прођу избори ова ће тема бити заборављена попут низа других - нагласио је Чавка.