ЖЕЛЕЋИ да спрече пропаст скијања на "крову" Шумадије Руднику, а у недостатку модерног скијалишта, десетак довитљивих мештана истоимене вароши основали су Ски-клуб Рудник 1132 и вредно кренули у изградњу импровизоване стазе, уз коју ће скијаше вући - половна "опел корса"! Надају се, да ће падати довољно снега за скијање, јер је чак и ова планина у зимским месецима често била без њега.

Некадашња ски-стаза на Руднику већ две деценије и "кусур" није употребљива. Најпре од запуштености, онда и пропадања оно мало технике на њој. Зато су активисти тог клуба одлучили да је рашчисте, наспу и поставе какав-такав ски-лифт, испод Великог Штурца, највишег рудничког врха.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: У експлозији албанске мине остао је без дела руке, вилицу су му преспојили са 10 метара жице, имао је свакодневне трансплантације коже: И све то не би преживео да га није спасла - ташта

- Биће то ски-лифт на коноп дуг 350 метара. Морали смо да нађемо ново решење за погон без струје. Лане, скијало се на овој стази са истим ски-лифтом, у којег је био уграђен мотор "трабанта". Радио је, вукао и по пет скијаша истовремено, али било је проблематично да се мотор "уштелује" и подеси да ради равномерно. Тај није хтео да упали за време јаких мразева. Сада, један другар нам је поклонио "опел корсу", коју смо поставили на дрвено постоље. Ова конструкција омогућава да леви точак буде у линији са редуктором ски-лифта- казао је Стефан Јоцовић, један од чланова Ски-клуба Рудник 1132 и активиста на уређењу стазе.

Ски-стаза на Руднику, некада


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: План Илона Маска да покори Марс: Треба му “само” 1.000 свемирских бродова

Са "опела" су скинуте све гуме и фелне. Предњи десни погонски точак је блокиран. Погон ће вршити диск предњег левог точка, на којег је учвршћен кардан.

"ТОМОС" ЗА ДЕЦУ ПОРЕД ски-лифта за одрасле, у нижим деловима стазе уградићемо и мали, за децу, са конопом дужине сто метара, а покретаће га моторић "томос". Тако да ће туристи, ако буде снега, овде моћи и породично да се друже - најављује Ски-клуб "Рудник 1132".


- Раније, добили смо нешто средстава од Општине Горњи Милановац и сада смо решили, да ски-стазу оспособимо. Надамо се, да ће ски-лифт са погоном "опела" моћи да уз стазу истовремено вуче осам до десет скијаша. Ако буде радио добро и буде снега, дрвену конструкцију за рампу на коју је аутомобил постављен заменићемо металном - најављује Ски-клуб Рудник 1132 пример како се и без пуног новчаника може урадити стаза за спуст искусних скијаша и почетника.


Будући џип гусеничарОД ЏИПА ГУСЕНИЧАР

ОД половног џипа правимо гусеничара, за утабавање стазе, да то напорно не радимо скијама, као досад. Надамо се да ће и та направа добро радити - верују у Ски-клубу.