Александрова палата, последњи дом руског цара Николаја Другог и његове породице пре него су стрељани поново ће бити отворена за јавност следећег лета, након обнове вредне више милиона долара, објавиле су руске власти.

Ова палата је међу најбољим радовима талијанског архитекта Ђакома Кваренгиа, изграђена је крајем 18. века за цара Александра Првог, а 1905. постала је стална резиденција последњег руског цара. Смештена је на рубу бивше царске престонице Санкт Петербурга, а обнова је почела 2012.

За јавност је потпуно затворена после три године. Прве просторије које ће опет бити отворене за јавност су собе цара и царице и царско купатило дизајнирано у маварском стилу.

Александрова палата посебно је место, каже Олга Таратјанова, директорка музеја у Царском селу и објашњава да је изграђена искључиво за приватни живот царске породице.

За разлику од других палата, у Царском селу где су били летњиковци Романовић, Александрову палату нису уништили нацистички војници током Другог свјетског рата. Служила им је као војно заповедништво и затвор. У дворишту је било гробље СС-оваца.

Из ове су палате цар Николај и његова породица протерани у Тоболск у Сибиру у августу 1917. године. Касније су сви одведени у Јакетеринбург где су их погубили бољшевици.