РЕТКИ су данас филмови који напуне биоскопску салу, у којима један глумац тумачи више улога, а они који се снимају без новца и у којима глумци сами купују гардеробу вероватно се у целом свету могу набројати на прсте једне руке. Е па један такав управо је имао премијеру у препуној сали Културног центра у Лапову. Реч је о аматерском филму "Кумова женидба", односно савременој комедији од сат и по, с педесетак актера, редитеља Дејана Ивановића, који игра чак три улоге. Филм је снимљен без динара, а костиме је обезбедила продавница половне гардеробе "Шане". Глумци су по занимању пољопривредници, радници, домаћице, студенти...

- Задовољан сам реакцијом публике, која је, као и у августу на премијери нашег првог филма "Пламен вечне љубави", аплаудирала као да гледа позоришну представу. Ми и играмо због аплауза, а ова релаксирајућа комедија насмејала је наше суграђане - каже Ивановић за "Новости".

Он је свим актерима и пријатељима који су им несебично притекли у помоћ доделио захвалнице, а признања је уручио Здравку Сретеновићу, који је играо кума Милојка, за најбољу мушку улогу, Милици Радивојевић, која је тумачила лик Слађане, за најбољу женску улогу, и Снежани Миљић, за најбољу трансформацију.

- Трансформишем се за секунду. Чим обучем другу гардеробу, одмах "уђем" у другу улогу. Жао ми је што раније нисам открила свој таленат за глуму, јер бих можда снимила више филмова - искрена је Снежана Миљић (58), која је глумила баба Раду, манекенку и поштареву жену.

Актери и пријатељи филма

Заменица председника општине Мирела Раденковић каже да је презадовољна што је Лапово добило и седму, аматерску филмску уметност.

Филм је, заправо, настао из истоимене хуманитарне представе у којој је играло 12 глумаца Путујућег позоришта "Ивановић". Приход од премијере, као и пројекције које ће уследити у градовима и селима Србије, биће дат Удружењу "Зора", за операцију у Турској суграђанке Марине Богосављевић (30).


Живота Денић

Ивановић ће, у сарадњи са Општином, ускоро почети снимање дечјег филма, чији ће бити редитељ и аутор текста.
ПРВО ДОКУМЕНТАРАЦ

Пре "Кумове женидбе", глумци из Лапова снимили су једносатни документарно-играни филм "Пламен вечне љубави", који садржи историјске чињенице о Слатинском извору, крај кога је у 15. веку било насеље са 80 кућа, и говори о догађају у овој вароши 1549. године.


Дејан Ивановић


- Спахија је сваке суботе организовао тефериџ (игранку), на којој је бирао жену са којом ће бити до наредне суботе. Када је изабрао Милицу, док су сви играли, њен брат Стефан убио је Турчина. Ага из Ниша дошао је да пронађе убицу, али пошто Лаповци нису хтели да издају Стефана, Османлије су спалиле цело насеље. Премијера је била 4. августа, а после три деценије напунили смо салу од 300 места - поносан је глумац аматер Живота Денић.