НАЈВЕЋУ петљу на ауто-путу "Милош Велики" у Непричави, у Лајковцу, већ су прозвали - Капија западне Србије. То не чуди, јер је она спона Лајковца, Ваљева, Лазаревца, те Ибарске магистрале, са новом савременом саобраћајницом, а Непричавци поносно веле да је то, уз легендарну дечју ТВ серију "Приче из Непричаве", још један разлог да њихово село буде и остане вазда познато.

Свако ко се у недељу по подне затекао поред трасе ауто-пута, срдачно је махањем поздрављао отворене аутобусе у којима су били председник Србије Александар Вучић, те друге угледне званице на путу за Љиг, где је "Милош Велики" свечано отворен. У Непричави су, кажу, посебно поносни, јер је градња ауто-пута и почела управо у овом селу.

- Својевремено, на ледини, неколико стотина метара од магистралног пута за Ваљево и пруге Београд - Бар, у њиву коју је држава од власника откупила, ушли су багери, камиони, ровокопачи - присећају се Непричавци. - Нико тада није могао да замисли да ће да никне овакав прелеп, савремен, модеран ауто-пут, којим се Србија с правом поноси.

Деоница од Лајковца до Уба, дуга 12,5 километара по много чему је јединствена. У Непричави се налази највећа петља "Милоша Великог", са око девет километара прилазних путева. На њој је и мост, дуг 400 метара, који су неимари подигли специфичним системом нагуравања - један од најтежих објеката на ауто-путу, прелази преко магистралног пута за Ваљево и пруге Београд - Бар. Међутим, ова деоница постала је, недавно, позната и по томе што су, због неадекватно обављених радова, на појединим местима морале да уследе захтевне поправке не само коловоза, већ комплетне подлоге ове модерне саобраћајнице.

- Уздамо се у помоћ председника Србије Александра Вучића да сад кад је стигао ауто-пут код нас никну и нове фабрике, буду отворена радна места - кажу житељи Лајковца окупљени на петљи у Непричави. - Ми, Лајковчани, одлично знамо шта за неко место значе саобраћајнице. Јер, Лајковац је, почетком прошлог века, настао проласком узане, "ћирине" пруге. Од тада, Лајковац је судбински везан за пругу и путеве...


Надалеко позната народна песма "Иде Миле лајковачком пругом", могла би, по свему судећи, да доживи и "нову верзију" - "Иде Миле 'Милошем Великим'", предвиђају житељи ове варошице, која је својевремено била велики железнички чвор пруге узаног колосека у обе претходне Југославије... Знаменити, један од највећих савремених српских књижевника Радован Бели Марковић, који живи и ствара у Лајковцу, написао је роман "Лајковачка пруга", а сада је варош добила још једну - најмодернију копчу са светом. Бели Марковић је поручио да ће "велелепна магистрала 'Милоша Великог' помоћи да се Србија не скрива од себе саме и од света, да покаже сву своју лепоту".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ВУЧИЋ НА ОТВАРАЊУ АУТО-ПУТА МИЛОШ ВЕЛИКИ: Седамдесет година сањали смо овај сан, постали смо бољи део света


- Ауто-пут ће значајно унапредити квалитет живота, јер ћемо до Београда стизати много брже, него до сада Ибарском магистралом - кажу наши саговорници. - Уз то, што је још значајније, "Милош Велики" пружа неупоредиво већу сигурност учесницима у саобраћају, јер је Ибарска магистрала до сада била преоптерећена. Пољопривредници, занатлије, привреда, домаћини, лакше, брже и безбедније допремаће услуге и робу до милионског тржишта Београда и других градова Србије...

Отварање ауто-пута уз културно-уметнички програм


ТУРИСТИ ЋЕ ЛАКШЕ СТИЗАТИ

ОСИМ што ће допринети квалитету живота свих у његовом окружењу, нови ауто-пут немерљиво је значајан и за развој туризма овог дела западне Србије, односно Колубарског округа - каже Владимир Ивановић из Туристичке организације Љиг. - Гости ресторана и сеоских туристичких домаћинстава неупоредиво лакше ће допутовати. Уз решавање статуса и опоравка бање Љиг и израде детаљног урбанистичког плана Рајца, створили би се услови за значајнији туристички развој Љига. Новим ауто-путем лакше ће се одлазити, али надамо се и враћати у овај део Србије.ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - СВЕЧАНО ОТВОРЕН АУТО-ПУТ "МИЛОШ ВЕЛИКИ": Готово милијарду евра у 5.000 километара регионалних путева, најављена градња ауто-пута "Вожд Карађорђе"(ФОТО+ВИДЕО)ГРАЂАНИ СУ ОДУШЕВЉЕНИ

ОБРЕНОВЧАНИ срећни су због отварања Ауто-пута "Милош Велики", на деоници од Обреновца до Љига и очекују да ће растеретити саобраћај на Ибарској магистрали.

- То је феноменална ствар. Свака част, посебно Општини Обреновац што је утицала да се тај пројекат заврши - рекао је Слободан Јовић. - Време путовања ће бити значајно скраћено, а биће и безбедније.

Отварањем деонице од Обреновца до Љига задовољна је и Мирјана Петровић, која каже да је сваки нови пут без рупа остварење снова за све возаче.

- Најважније је што ће путовање новом саобраћајницом бити безбедније, само да буде још и осветљен. Ми имамо три електране у околини и Обреновац треба да сија као Лас Вегас - рекла је Петровићева.

Њена суграђанка Босиљка Стефановић изразила је задовољство што ће, захваљујући новом ауто-путу, време путовања бити значајно скраћено.

- То је веома значајно за све који путују, иду на море. Већина моје родбине путује у Грчку. Свима срећан пут на новом путу - додала је Босиљка.


ГОВОР И ПРЕСВЛАЧЕЊЕ

ПРЕДСЕДНИК Вучић приметио је приликом посете НС "Обреновац", да се министарка саобраћаја Зорана Михајловић пресвукла. Уместо беле хаљине обукла је црне панталоне. Објаснила је да је то успела да уради у току паузе од сат времена после потписивања уговора са кинеском компанијом. Председник јој је на то одговорио да је он за то време писао говор, као и пре и после тога.


КИНА И СРБИЈА - ЧЕЛИЧНИ ПРИЈАТЕЉИ

ПРЕДСЕДНИК Вучић замолио је кинеску амбасадорку Чен Бо и председника Националног савета за сарадњу са Кином и Русијом Томислава Николића да пренесу позив кинеском председнику Си Ђи Пингу да дође у Србију, обећавши да ће му приредити дочек какав никада нигде није имао.

- Молим вас да пренесете поруку председнику Си Ђи Пингу да је Србија челични пријатељ Кине. Чекамо вас, господине председниче, да вас угостимо како никада нико у свету није. Од вас не прихватамо само не - поручио је Вучић.


НАРОД ЈЕ ВРХОВНИ СУДИЈА

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је да га приче о бојкоту избора и парламента не секирају. Он је новинарима, током обиласка Ауто-пута "Милош Велики", рекао да је народ "врховни судија" и да је "народ тај који одлучује, а да је његово да ради".

- Mорам да радим, они нека причају о наставку нерада - рекао је Вучић.

На питање да ли је почео да попушта опозицији и да ли је прочитао њихове захтеве, одговорио је да је "почео да им попушта и да ће испунити све што траже".


ПОДАЦИ
* 28,4 метра је ширина ауто-пута
* 200 километара одбојне ограде је постављено
* 700.000 ТОНА асфалта је прекрило ауто-пут