Сви температурни рекорди у Србији су углавном пробијени у последњих 10 година, али високе температуре су бележене и пре готово сто година.

Историјски температурни рекорд у Србији, забележен је пре две године у Зајечару, када је у 15.00 часова измерено 45 степени Целзијуса, преноси РТС.

Најтоплији августовски дан у Београду у последњих 130 година био је 5. август 2017. године. Тада је измерено 40 степени између 16 и 17 часова. Претходни најтоплији 5. август, са 39 степени, био је давне 1928. године.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Жеђ прети планети, Србија ће бити оаза

"Када је реч о наредним данима градови на југу биће изложенији топлотном таласу, пре свега Ниш, Ћуприја и Крушевац. У Нишу је ове године већ измерена температура од преко 42 степена", рекао је за РТС метеоролог Владимир Ђурђевић са Метеоролошког института.

Код нас врели топлотни талас најчешће стиже из Африке. У Европи другу годину за редом имамо лета која пробијају све рекорде. Ове године сви рекорди оборени су у Француској.

"Тешко је прогнозирати где ће бити најтоплији талас, али то не значи да ће се тај тренд наставити и у будуће. Сви рекорди су углавном пробијени у последњих 10 година, а само у априлу ове године имали смо температурна одступања од 5-6 степени", каже Ђурђевић.

Захлађење нас очекује у среду и четвртак, након чега би требало да уследи стабилно и топлије време.

Глобално загревање је процес у коме живимо, а у процесу климатских промена човек је кључан фактор због потрошње фосилних горива и ефекта стаклене баште.

"Постоји међународни договор који предвиђа престанак коришћења фосилног горива. Према париском споразуму до половине овог века треба да се заустави повећање температуре од два степена. У супротном, ако пређемо неке тачке преокрета доћи ће до отапања Јужног пола и пораста нивоа мора што би условило исељавања стотина милиона људи и изумирања биљних и животињских врста", рекао је Ђурђевић.