У школама Нишавског округа, завршни испит на крају осмог разреда ове године полагало је чак 48 парова близанаца, али и две тројке. Чак 36 парова изразило је жељу да школовање настави заједно. Међутим, да би уписали исту школу и исто одељење, морају да испоштују и испуњавају одређена правила, што је новина коју је Министарство просвете донело још пре три године.

Први је услов је, како објашњавају у Окружној уписној комисији, да постоји доказ на основу извода из матичне књиге рођених да су рођени истог дана.

- Основна школа евидентира близаначку децу. Родитељи попуњавају посебан образац да желе да њихова деца наставе школовање у истом образовном профилу. Други услов је да су оба близанца испунила одређене улове за одређене образовне профиле, што значи да су обавили завршни испит и да су обоје имали више од 50 поена на завршном испиту, или ако желе да упишу специјализовано одељење, за које је потребан и пријемни испит, да су оба близанца положила пријемни. То све важи само уколико изразе жељу да буду заједно. У супротном, софтвер их распоређује као да нису близанци - објашњавају у Окружној комисији.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: МЕЛЕМ ЗА СЛАВЕ, СВАДБЕ И ПРАЗНИКЕ: Матуранти измислили лек за мамурлук, а тајна је у...

Трећи услов је, додају наши саговорници, да близанци морају имати потпуно идентичне листе жеља, што значи да буду и исти образовни профили и у истом редоследу.

- То значи да један ученик не може да има 12, а други, на пример, 13 жеља. Ако су сви услови испуњени, онда их софтвер распоређује заједно - кажу у комисији.

Последњих година дешава се и да близанци уписују различите школе, па један, на пример, иде у Музичку школу, а други у Уметничку јер је то био његов избор.