Другу годину заредом на такмичењу из српског језика најбоља у Нишу, у својој генерацији, је Лара Тајем (13) која потиче из палестинске породице и подједнако добро говори српски и арапски језик. Ларин отац Хајтам Тајем је пореклом из Јерусалима, а по завршетку нишког Медицинског факултета остао је да живи у Нишу јер се ту оженио колегиницом са факултета Иман, чији је отац Палестинац, а мајка Српкиња.

Прочитајте још: МЛАДИ БЕОГРАЂАНИН, ДОКТОРАНД ИЗ ЛОЗАНЕ: Вратићу се у Србију да развијам науку

Хајтам и Иман Тајем имао још двоје деце, Мају (10) и Камаја (8) који попут најстарије сестре одлично говоре арапски и имају у школи све петице.

Осим што постиже сјајне резултате на такмичењима из српског језика Лара је одлична из биологије и ове, као и прошле године, освојила је прво место на такмичењу у Нишу.

Поред тога она пева у хору и тренира одбојку, а учествује и у такмичењима из математике "Мислиша".

"Волим да се такмичим, радим то из забаве, да би се дружила са другом децом, али и да би своју школу 'Цар Константин' представила што боље", казала је Лара агенцији Бета.

Прочитајте још: Млади виртуоз на клавиру

Она је додала да ових дана очекује резултате са окружног такмичења из српског језика, док су резултати са окружног такмичења из биологије стигли и зна да се пласирала на републичко такмичење.

"Подједнако волим и српски језик и биологију, тако да бих једног дана волела да постанем или наставник српског језика, као моја бака или лекар, као што су то моји родитељи", рекла је Лара.

За сада, додала је она, има времена за све - да учи, да помогне и брату и сестри око домаћих задатака и да се дружи са другом децом. Арапски језик, казала је Лара, не учи посебно и не иде на часове, већ са оцем прича на арапском.

Ларина мајка Иман Тајем рекла је агенцији Бета да је њихова најстарија ћерка од малена показала таленат за језике.

"Проговорила је упоредо српски и арапски језик пошто сам ја са њом причала на српском, а супруг на арапском језику. Већ са три године сама је научила да чита ћирилицу и латиницу на српском језику, а нешто касније научила је да чита и пише на арапском", изјавила је Иман Тајем.

Иман је казала да је Лара врло самостална и све обавезе у школи и око такмичења сама завршава, мада су супруг, њена мајка она увек ту да помогну кад јој нешто затреба.

"Надамо се да ће и двоје млађе деце бити успешни попут Ларе. Камај се још не такмичи, а Маја је ове године освојила своју прву медаљу. Била је трећа на репуличком такмичењу у кросу", изјавила је Иман Тајем.

Како је казала Иман, деца са њом или са супругом, сваке године одлазе у Јерусалим како би посетили рођаке са очеве стране, и у Јордан где живи њен отац.

"Када су деца била мала размишљали смо о одласку у Јерусалим, али ја до данас нисам добила визу за стални боравак тамо. Сада будућност видимо искључиво у Србији, наша деца су овде рођена и сви смо српски држављани, праве Нишлије", рекла је Тајем.

Она је казала да је за останак у Нишу, превагнуло то што цела породица воли да живи у Србији и воли овдашњи начин живота. "Имамо овде бројне пријатеље, а и моја мајка и родбина са мајчине стране живе овде", изјавила је Иман Тајем.