Израелски свемирски брод "Берешит" (Постање) који лети на Месец послао је прву фотографију на којој се види застава Израела, снимљену у свемиру селфи камером, 37.600 километара далеко од Земље.

Прочитајте још: Израел лансирао прву беспилотну летелицу на Месец

На плочи постављеној на летелици испод заставе пише "Ам Јисраел хај" (Народ Израела живи) и "Мала земља, велики снови", а у позадини се види јужна Земљина хемисфера и Аустралија. Фотографија је направљена пошто је прошле недеље изведен кључни маневар након што је примећена неисправност компјутера.

Летелица је лансирана пре две недеље са Флориде из Кејп Канаверала на ракети "Фалкон 9" приватне компаније СпејсЕкс Илона Маска.

Прочитајте још: Прва израелска свемирска летелица спремна да полети на Месец

Ако мисија буде успешна, "Берешит" ће бити упамћен као први приватни свемирски брод који је долетео на Месец и први из Израела, наводе израелски медији.

Летелица је већ премашила израелски рекорд у брзини путујући 10,5 километара у секунди, рекао је Офер Дорон, генерални директор одељења за свемир у Ваздушно космичкој индустрији Израел.

"Берешит", који није већи од машине за веш, кружиће око земље у све већим круговима док не буде захваћен Месечевом тежом и уђе у Месечеву орбиту. Слетање је планирано за 11. април.