ФРАНЦУСКА, једна од водећих привреда у свету и земља која ужива знатан углед у кључним привредним секторима и сама представља високософистицирано, потпуно отворено, али истовремено и захтевно тржиште. Због најшире могуће понуде и високе конкуренције, улаз на ово тржиште, трајно присуство и развој на њему, условљени су не само квалитетом производа или услуге, већ и добрим познавањем привредног амбијента и пословне културе.

Србија увелико сарађује са овом земљом, али простора за даљи раст свакако има. Веома велику улогу у унапређењу привредне сарадње Србије и Француске имају недавно потписана 22 споразума, приликом посете француског председника нашој земљи.

Француска је у Европској унији водећи произвођач пољопривредних производа, док је у целом свету на другој позицији, одмах иза Сједињених Америчких Држава. У врху је и када је реч о ауто-индустрији, енергетици, док је у биотехнологијама трећа у Европи, после Велике Британије и Немачке. Не треба занемарити ни ИТ сектор, креативне индустрије, попут високе моде, музике и филма, као ни банкарство и осигурање, туризам и саобраћај.

- Са најмање 85 милиона страних туриста годишње, Француска је најпосећенија земља на свету и трећа по величини у свету по приходима од туризма - истиче Јелена Јовановић, директорка Сектора за међународне економске односе Привредне коморе Србије.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Размена Француске са Србијом стиже милијарду евра

Она наводи да је у периоду од 2010. до 2018. године у Србију ушло 1,5 милијарди евра из Француске, и она се нашла на петом месту међу земљама са највећим нето улагањима нерезидената у Србију.

Јелена Јовановић

- Доминантан облик привредне сарадње Србије и Француске је робна размена - указује Јелена Јовановић. - Према подацима Републичког завода за статистику, укупна робна размена Србије и Француске у првих пет месеци 2019. године износила је 498,9 милиона евра, што је за 14 одсто више у односу на посматрани период 2018. године. Укупан извоз у роби за посматрани период 2019. године износио је 194,2 милиона евра, а увезено је робе у вредности од 304,7 милиона евра. Покривеност увоза извозом износи 64 одсто.

КОРИДОРИ И МЕТРО ФРАНЦУСКЕ фирме су заинтересоване за сарадњу и инвестирање у областима енергетике (за пројекте изградње мини- хидроцентрала, као и за инвестирање у соларне електране и друге обновљиве изворе енергије, на пример из биомасе), пољопривреде, саобраћаја, нарочито по моделу јавно-приватних партнерстава и концесија, заштите животне средине, информационо-комуникационих технологија. Посебан интерес показују за учешће у пројектима путних и железничких Коридора 10 и 11, као и за изградњу метроа у Београду.

У 2018. години робна размена је износила 1,1 милијарди евра, што је за седам одсто више у односу на 2017. годину.

- Када се узме у обзир све ово наведено, наш циљ је даље унапређење укупне економске сарадње Србије са Француском, као и промоција наше привреде и њених потенцијала на тржишту Француске - указује директорка Сектора за међународне економске односе Привредне коморе Србије. - ПКС активно ради на промоцији привредних потенцијала Србије и побољшању имиџа Србије. Кроз организовање пословних сусрета српских и француских компанија, наступа на сајмовима и специјализованим изложбама. Привредна комора Србије има добру сарадњу са Привредном комором Париза, федерацијом послодаваца МЕДЕФ, као и са Француско-српском привредном комором у Београду. У последње три године ПКС је успешно организовао неколико конференција у циљу приближавања тржишта Србије француским компанијама, успостављања ближе сарадње између привредника двеју земаља, али и привлачења француских инвестиција у Србију.

Француска је захтевно тржиште са скоро 67 милиона становника, чија територија обухвата петину површине Европе. Такође, она је за српске привреднике и својеврстан прозор и искорак у земље Северне Африке, бивше француске колоније, земље Магреба (Алжир, Тунис, Мароко), које су и даље језиком, близином и трговачким везама традиционално окренуте ка француском тржишту.

Приликом недавне посете француског председника Емануела Макрона Србији, потписана су 22 споразума из области економије, војне индустрије, образовања и културе. Такође, на конференцији за новинаре председника Србије Александра Вучића и Емануела Макрона размењено је пет докумената. Реч је о Изјави о намерама о реализацији пројекта изградње београдског метроа, Уговору о откупу топлотне енергије између "Беочиста енергија" и Београдске електране и Уговору са компанијом МBDA о испоруци ракета "мистрал". Размењени су и Споразум о кинематографској копродукцији и Споразум између Владе Србије и Владе Француске о статусу Француске школе у Београду.

Између осталих, потписани су и Споразум о сарадњи између компаније Schneider Electric и Електротехничког факултета Универзитета у Београду, као и Споразум о сарадњи компаније Schneider Electric и Факултета техничких наука у Новом Саду. Две делегације су потписале и Писмо о намерама између француске и српске царине, Технички споразум Министарства одбране за уговор са MBDA.

Потписани су и Протокол о намерама између Akua Energy SAS, IEL OIE Balkan Renewable Energy и Покрајинског секретаријата за енергетику, грађевинарство и саобраћај АП Војводина у присуству Basiadi Wind за развој ветропарка у Србији, Протокол о намерама између Proparcо и Akua Energy SAS за финансирање пројекта ветропарка Basiadi и Протокол о намерама за развој пројеката дубинске геотермике у Србији.

- Несумњиво је да ће ови потписани споразуми допринети бољој привредној сарадњи двеју земаља у наведеним областима, а што ће резултирати већим француским инвестицијама у Србију, као и укупној робној размени до краја 2019. године - закључује Јелена Јовановић, директорка Сектора за међународне економске односе ПКС.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - "Тесла" у рукама Француза

СРПСКЕ МАЛИНЕ, КУПИНЕ И ВИШЊЕ

СРБИЈА је највећи извозник прерађених малина, купина и вишања у Француску. Водећа роба су малине, са 13,4 одсто извоза.

- Србија настоји да подигне капацитете за прераду воћа, поврћа и меса, за шта постоји интерес и француских инвеститора, а све у циљу повећања производње финалних производа и уласка наших произвођача у мрежу међународних трговинских ланаца и добављачке ланце великих светских компанија - истиче Јелена Јовановић. - Такође, на француском тржишту смо присутни са извозом пнеуматика, производа дрвне индустрије, од намештаја од пуног дрвета до еколошких кућа од дрвета, делова за аутомобиле... То су, уз пољопривредно--прехрамбену индустрију и ИКТ, кључни сектори за повећање извоза Србије и смањење трговинског дефицита.


АЕРОДРОМ

КОНЦЕСИЈА "Венси ерпортса" за Аеродром "Никола Тесла" највећа је инвестиција Француске у Србији до сада. Укупно улагање "Венсија" у аеродром износи 1,46 милијарди евра, а ту спадају једнократна накнада од 501 милион евра, минималне годишње концесионе накнаде и капитална улагања.

Међу највећим инвеститорима из Француске је и "Мишлен Тигар тајерс" (367 милиона евра у аутомобилску индустрију), "Агрикол група" (264 милиона евра у финансијски сектор), "Лафарж" (160 милиона евра у грађевинску индустрију), "Таркет" (136 милиона евра у дрвну индустрију), "Шнајдер електрик" (100 милиона евра у ИТ сектор)...