СПОРАЗУМ о сарадњи који су 22. јула потписали Маја Гојковић, председница Скупштине Србије, и Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије, за циљ има јачања заједничких активности на унапређењу привредног и инвестиционог амбијента и промоцији потенцијала Србије у иностранству.

Осим учешћа представника ПКС у раду одбора Скупштине Србије у разматрању економских прописа и питања, споразумом о сарадњи предвиђају се и усаглашавање и заједнички наступ на међународном плану, организовање заједничких скупова и пословних форума, припрему информација за потенцијалне инвеститоре, као и континуирани дијалог о свим темама важним за пословање привреде.

Марко Чадеж, председник ПКС, захвалио је парламенту и председници Маји Гојковић на спремности, да и поред неформално добре комуникације, институционализују сарадњу кроз Споразум и заједнички свакодневни рад.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Формула за успех предузетника

Пословна заједница, по речима Чадежа, Споразумом добија могућност да своје аргументе износи посланицима који учествују и дискутују о законским прописима који се тичу пословања привреде.

- Ту видимо једну од највећих предности ПКС, да покаже аргументе како одређени законски оквири функционишу у свакодневном пословном амбијенту и где су проблеми које можда посланици не виде, али чланови ПКС виде - истакао је председник ПКС у парламенту након потписивања Споразума.

На овај начин, Скупштина Србије је, како објашњава Чадеж, показала да има потребу да доноси законодавни оквир онакав какав је потребан грађанима и привреди.

- Осим сарадње у одборима, пододборима, телима, у припреми материјала, организовању јавних слушања, нама је важан аспект парламентарне дипломатије, јер желимо да српске делегације у званичним посетама у свету буду и амбасадори српске привреде - рекао је Чадеж.

Маја Гојковић, председница Скупштине Србије, истакла је значај сарадње две институције.

- Потписивањем споразума показали смо колико је важна сарадња Скупштине и привреде и колико је важна и сарадња Коморе са парламентом на припреми законских аката који у крајњој мери и одлучују о томе да ли ће привредници, како домаћи, тако и страни, осетити да је у нашој држави повољна законодавна клима за инвестирање - рекла је Маја Гојковић, председница Скупштине Србије.

Привредници ће, према њеним речима, оценити и колико уважавамо стране инвеститоре који имају намеру да у будућности послују у нашој држави, а потребна им је стабилност законодавног оквира и ефикасна примена прописа. ПКС ће, такође, учествовати у припреми и организовању јавних слушања предлога закона.

- Битан сектор биће и наша заједничка сарадња у парламентарној дипломатији, где се указала потреба да у представљању Србије и у разговорима које имамо са представницима извршне власти и привреде у државама у које одлазимо у званичне посете представимо и привреду наше земље - указала је Гојковићева.

Она је навела да је прва прилика да се покаже институционална сарадња ПКС и Скупштине Србије подршка у организацији великог мултилатералног догађаја у Београду, у октобру - Интерпарламентарне уније, која ће окупити делегације око 150 држава са скоро свих континената.

- То ће бити добра прилика да се Србија представи политичарима из целог света и са својим привредним могућностима - поручила је Гојковићева.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Приоритет - смањење пореза и доприноса

ИНИЦИЈАТИВЕ ПРИВРЕДНИКА

ОТКАКО је успостављен механизам кварталних анализа примене прописа од значаја за привреду, ПКС је надлежним органима доставио 190 иницијатива привредника, од којих су успешно реализоване 63. Од почетка 2019. године покренуто је 56 иницијативе, од чега су реализоване 22.

Осим учешћа у законодавном поступку, ПКС је са надлежним министарствима и државним органима формирао 14 заједничких радних група, које су практично у сталном заседању на решавању проблема са којима се привредници сусрећу, и на отклањању препрека на које наилазе у пословању.