У ПРОСТОРИЈАМА Привредне коморе Србије у Београду, у петак су седми пут додељене "Националне награде за друштвено одговорно пословање - Ђорђе Вајферт" за 2018. годину. Од 50 пријављених предузећа, 36 њих се пласирало у други круг, док је 15 најбољих заслужило ово вредно признање.

Чланови стручног жирија изабрали су по пет најбољих из микро, малих, средњих и великих привредних друштава, који су и финалисти овог такмичења.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Формула за успех предузетника

- У протеклих 12 година откако се награда додељује, са 50 кандидованих у последњем седмом циклусу такмичења, проширила се на више од 400 компанија и организација. Део те све бројније заједнице су, не само велике компаније, већ и оне мање, микрокомпаније. Ове године, по броју кандидованих за награду, први пут су се мале компаније изједначиле са великим. За такмичење се пријавило по 25 великих и малих компанија - у уводном излагању истакао је Михаило Весовић, директор Сектора за стратешке анализе, аналитику, услуге, сервисе и пакете производа Привредне коморе Србије.

Државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић рекао је да су награђене компаније показале социјалну одговорност коју не доживљавају као трошак, већ као бенефит.

- Наше министарство је поносно што је подршка овој иницијативи и наставићемо, спроводећи реформе, да стварамо амбијент у коме ћете да послујете добро. Честитам добитницима ове ласкаве награде, и надам се да ћемо приликом следећег конкурса имати још више пријављених компанија - каже Стевановић.

Михаило Весовић Фото Танјуг

Министар заштите животне средине, Горан Триван, напоменуо је колики је значај привреде и целокупне економије у контексту заштите животне средине.

- Нема друштвено одговорног пословања уколико се не ради на очувању животне средине. Без домаћих компанија и инвеститора који долазе из наше земље, у овоме што радимо неће бити напретка. Радује ме што се у последњих неколико година број домаћих компанија све више повећава. Добитницима награда честитам од свег срца, и надам се да ће после овога остварити још боље резултате - истиче Триван.

У категорији малих и микропредузећа на свечаности награђене су компаније "Инфостуд 3" из Суботице, која је однела прву награду, Neofzton из Новог Сада, "Новитет" из Житковца, Омладински едукативни центар из Ниша и фармацеутска компанија ГСК из Београда.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Кеш апликација ПКС

У категорији средњих предузећа прво место је освојила компанија ТeleGroup из Београда, а остале награде припале су Специјалној болници "Чигота" са Златибора, Vega IT Sourcing из Новог Сада, "Босис" из Ваљева и Manpower из Београда.

Хор Дечјег културног центра Београд

У категорији друштвено најодговорнијих компанија прво место припало је "Таргету" из Бачке Паланке, док су награде додељене и компанијама DM drogeria markt из Београда, "Телекому Србија", "Металци" из Горњег Милановца и НИС АД из Новог Сада.

Како истичу у Привредној комори Србије, јачању свести о значају друштвено одговорног пословања и расту броја друштвено одговорних компанија, допринели су низом пројеката и активности, међу којима је и ова награда, која се додељује од 2007. године.

Данијела Симеуновић и Драган Стевановић

ПО ПЕТ ИЗ ТРИ КАТЕГОРИЈЕ

ЧЛАНОВИ стручног жирија гласали су за по пет привредних друштава у три категорије. Одлуке су доносили на основу извештаја из верификационих посета компанијама које су се пласирале у други круг и сопствене процене ДОП пројеката и утисака о кандидатима. Конкурс за пријаве је био отворен од 15. јануара до 27. фебруара 2018. године.

У саставу жирија били су представници Привредне коморе Србије, као и Министарстава привреде, рада и заштите животне средине, представници медија и цивилног сектора.