Српски и руски народ, који су претрпели ужасне губитке у Другом светском рату, представљају снагу која се бори против фалсификовања историје и другачијег тумачења свега што се тада догодило, истакао је вечерас председник Србије Александар Вучић, указујући на одличне односе Београда и Москве.


Руски премијер Дмитриј Медведев пренео је вечерас поздраве шефа руске државе Владимира Путина Председнику Србије Александру Вучићу, а српски председник је захвалио Медведеву, као и Путину, на подршци у очувању територијалног интегритета и независности Србије и изразио задовољство што је Медведев у посети баш на дан када се обележава годишњица ослобођења од фашизма.


"Добродошли, надам се да се овде у Београду осећате као код своје куће. За нас је част што сте баш данас у Београду када обелезавамо 75. годишњицу ослобођења и то је потврда искрених и пријатељских односа међунашим земљама", рекао је Вучић на почетку састанка са високим гостом из Москве, који је био отворен за медије.


Председник Вучић је најавио сусрет са председником Русије Владимиром Путином за 4. децембар у Сочију.


Оценио је да је све у реду када је реч о еконосмкој сарадњи, али да се може још боље, те да та сарадња треба да се развија и јача.


"Робна размена расте, што се тиче гасовода Турски ток све је у реду, а што се тиче осталих питања још је боље. Хвала вама и председнику Путину на подршци у заштити територијалног интегритета и независности Србије. Ценимо то и добродошли у Србију", поручио је Вучић на руском језику.


И Медведев је изразио задовољство што борави у Београду на данашњи дан.


Он је Вучићу рекао да су њихови данашњи разговори почели у тренутку када се одржавао приказ војне способности оружаних снага Србије.


"Морам да вам кажем да је то изгледало заиста достојно, а такође одражава раст економије Србије и могућност да се још више повећа борбена способност и безбедност", рекао је руски премијер.


ПРОЧИТАЈТЕ И: MEDVEDEV SE OBRATIO POSLANICIMA: Čestitam godišnjicu oslobođenja, želim vam mir i slobodu; Premijeri položili vence na spomenike oslobodiocima (FOTO+VIDEO)


Сложио се се са Вучићем да на пољу економије све за сада иде добро.


"Расте робна размена, расту инвестиције. Овај значајни датум који повезује наше народе обележавамо добрим резултатима", поручио је Медведев.


Захвалио је Вучићу на гостопримству и навео да је говорио и пред парламентом где је наишао на пријатељску атмосферу.


"Преносим вам и најбоље жеље од председника Путина", рекао је Медведев, на чему му је Вучић захвалио.


Председник Србије је такође изразио саучешће Медведеву и руском народу након трагедије у Краснојарској области, када је приликом пуцања бране вода поплавила спаваонице радника у локалном руднику и погинуло 15 људи, док се 13 води као нестало.


"Хвала вам на подршци и саучешћу", закључио је Медведев.


Вучић се захвалио Русији што је ослободила део свог тржишта за српске производе, на шта је спремна и Србија за производе из Русије.


Казао је да се економски односи развијају у одличном смеру, а да су пољоприредни производи наш највећи извоз у вредности од 350 милиона.


Наши пољопривредници, домаћини највећу корист имају од сарадње са Руском федерацијом, додао је он.


Истакао је да је на данашњем приказу војне способности Војске Србије, на којем је приказан део нашег арсенала, Медведев приметио огромну разлику у оперативној спосовности Војске Србије.


"Ја сам поносан на Војску Србије. Разлика је буквално као небо и земља, и захваљујући вашој дпоршци, али и нашем новцу, економским реформама. Са 1 или 0 Миг-ова дошли смо на 14, па и да ове године купимо 19 нових тешких хеликоптера, а нисмо купили ниједан 45 година. То показује колико Србија напредује и којом брзином. Не бисмо могли то без васе подршке и помоћи. Ви добро знате да се понашамо одговорно и избиљно, радимо то да бисмо своју позицију попрапвили, да бисмо били сигурно да сачувамо свој народ, своје небо, земљу", објаснио је Вучић.


Рекао је да је посебно заинтересован за наставак сарадње у свим другим областима друштвеног живота.


"Коначно у Народном музеју моћићемо да видимо 166-ту страну Миросављевог јеванђеља. Надам се да ћемо у будућности моћи да имамо сталне и повреме изложбе руског музеја, Ермитража и других. Бројне су сфере могућности наше сарадње, рекао је председник Србије."


Такође, Медведев је истакао да је пријатељство засновано на прагматизму наша девиза за будућност, као и да је током полагања венаца на споменик ослободиоцима тамо било досла омладине, што је јако важно да они знају колико је битан мир.


Руски премијер је изјавио и да је данас веома лепо време, што је симбол наших односа.