СРПСКА листа затева од ЕУ, САД, Унмика, Кфора, Квинте, али и свих осталих међународних актера да најхитније и најоштрије осуде најаве Аљбина Куртија о противправном и насилном отимању "Трепче" и уједињењу Северне и Јужне Митровице, чиме се најдиректније призивају ратни сукоби са несагледивим последицама по мир на КиМ, али и на целом западном Балкану. Уколико се међународна заједница данас оглуши на противзаконите иницијативе и предлоге Куртија, можда ће за позиве на мир за неколико недеља бити касно.

Ово је јуче саопштила Српска листа на КиМ, поводом изјаве лидера покрета "Самоопредељење "Аљбина Куртија да "Трепча Север" и "Трепча Југ" треба да се уједине, као и да "мисли да ће се Јужна и Северна Митровица ујединити".

Прочитајте још: Курти: Српска листа није српска заједница

Истовремено, реагујући на последње догађаје на КиМ, руско Министарство спољних послова оценило је јуче да приштинска администрација покушава да упадне у области у којима живе Срби и тиме наруши стабилност на Балкану.

ПРИТВОР БАСАРИ ОСНОВНИ суд у Приштини одредио је притвор до 30 дана полицајцу Радету Басари, ухапшеном у среду у Северној Митровици, током упада специјалних јединица РОСУ. Суд је навео да је то урађено због спречавања евентуалног бекства, утицаја на сведоке и могућег ометања тока кривичног поступка. А повод за хапшење била је, како је саопштено, истрага о убиству Оливера Ивановића.

- Сматрамо да су потези које предузима косовска администрација наставак њихове отворене политике усмерене на повећање етничких тензија у региону, што може да угрози стабилност на Балкану - наводи се у њиховом саопштењу, и додаје да су последњи догађаји још један "упечатљив пример неуспеха државности Косова".

Москва је позвала међународну заједницу да осуди потезе радикалних снага на Косову и њихово кршење људских права.

Курти је прекјуче рекао и да је присуство Србије и даље проблем на северу Косова и да ће будућа влада којом буде руководио то искоренити, а да ће сарађивати са локалним Србима.

- Морамо институционално да будемо присутни на северу Косова, да служимо свим становницима, било да су Срби или Албанци. У "Трепчу" није улагала Приштина и наша влада, већ Србија. То се не би смело поновити - поручио је Курти, додајући да ће у општинама са српском већином јужно од Ибра такође бити косовских институција, као и да ће на састанку са премијером Албаније Едијем Рамом договорити сарадњу "као никада пре тога".

Аљбин Курти AP Photo

РЕЦИТЕ ЈЕСУ ЛИ АЛБАНЦИ ТРОВАНИ

ПРЕДСЕДНИК Александар Вучић упутио је јуче писмо портпаролки високе представнице ЕУ за спољну политику Маји Коцијанчич у коме од ње тражи разјашњење афере са наводно затрованим ковертама са гласовима Срба из централне Србије:

- Уверен сам да, после неколико дана будног праћења афере "Тровање" у Приштини, имате закључак о томе шта се тачно догодило. Зато вас молим да целокупној европској јавности кажете јесмо ли ми Срби тровали Албанце антраксом, новичоком или неким тежим отровом. Ако то случајно није истина, молим вас да јавно кажите ко су преваранти који су ту лаж смислили.