Ричард Гренел, актуелни амерички амбасадор у Немачкој, кога је амерички председник Доналд Трамп именовао за специјалног изасланика за преговоре Београда и Приштине, иако млад, већ дуго је у политици.

Скоро две деценије био је главни саветник за комуникације званичницима на федералном, државном, локалном и међународном нивоу, а амбасадор у Немачкој је од 8. маја 2018. године.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Трамп именовао специјалног изасланика за преговоре Београда и Приштине

Гренелово име појавило се у контексту дијалога још прошлог децембра када се, како је писао Вашингтон пост, у Берлину састао са председником привремених приштинских институција Хашимом Тачијем.

Лист је у том чланку Гренела називао Трамповим "човеком од поверења", а Тачи је управо њему тада наводно обећао повлачење одлуке о тарифама на српску робу, преноси Глас Америке.

Приштина није званично најавила састанак, на којем је Гренел, према америчким званичницима, наводно позвао на нормализацију односа Београда и Приштине и директне преговоре.

Састанак Тачија и Гренела догодио се неколико дана пошто је Трамп упутио писма Тачију и председнику Србије Александру Вучићу, у којима је навео да су Сједињене Државе спремне да помогну напорима "у постизању споразума који би уважио интересе и Косова и Србије".

Гренелов рад на месту амбасадора у Немачкој сматра се контроверзним, преноси Глас Америке.

Одмах по доласку у Берлин нашао се на удару критика због коментара да би немачке компаније требало да престану да послују са Ираном, пошто је Трамп повукао САД из међународног нуклеарног споразума из 2015.

У интервјуу за десничарски медиј "Брајтбарт њуз" изјавио је да жели да "оснажи" европску десницу после чега су га критиковали политичари из немачке владајуће коалиције, али и опозиције, а немачка влада најавила да ће тражити званично појашњење тог става.

У марту 2019, Гренел је немачке планове о војној потрошњи унутар НАТО описао као недовољне, после чега га је Волфганг Кубицки, потпредседник опозиционих "Слободних демократа" оптужио да се меша у политичка питања суверене земље.

Кубицки је оценио да се амерички дипломата "понаша као високи комесар неке окупационе силе" и да треба да зна да "немачка толеранција има границе".

Гренел је дипломирао на Универзитету Еванђел, а магистрирао на Универзитету Харвард.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ЗАВРШНА КОНВЕНЦИЈА СРПСКЕ ЛИСТЕ: Слога народа ће положити испит

Како је наведено у саопштењу Беле куће, био портпарол САД у Уједињеним нацијама са најдужима стажом, од 2001. до 2008. године, служећи за време четири америчка амбасадора.

За време мандата у УН, Гренел је био задужен за комуникационе стратегије о питањима као што су борба против тероризма, глобалне мировне операције и програми нуклеарног оружја Ирана и Северне Кореје.

Пре ангажмана у УН, био је политички саветник бројних истакнутих републиканаца, укључујући Џорџа Патакија и Дејва Кемпа.

Гренел, који је познат и као спољнополитички коментатор и стручњак за медије, 2009. године је основао консултантску фирму "Капитол Медија Партнерс", међународну кућу за стратешко саветовање за медије и односе са јавношћу са канцеларијама у Лос Анђелесу, Сан Франциску, Њујорку и Вашингтону.

Био је чест коментатор конзервативне ТВ мреже Фокс Њуз.

Рођен је 18. септембра 1966. године.

У јуну 2013. године саопштио је да болује од нон-Хоџкинсовог лимфома и започео терапију, а у септембру исте године објавио је да је у ремисији.