УКОЛИКО се активира план Странке демократске акције, чији је циљ да у БиХ нема Срба ни српског језика, на Скупштини Републике Српске донеће се одлука да се активира право на самоопредељење Републике Српске.

Ово је у суботу у Београду поручио Милорад Додик, српски члан Председништва БиХ, после разговора политичких представника Срба из БиХ са председником Србије Александром Вучићем.

Пошто је саслушао ставове представника РС, Вучић је рекао да је забринут, јер је чуо забринуте људе. О самој декларацији СДА, како је истакао, неће да даје свој суд, али је приметио да су сви у РС јединствени у негативном односу према том документу. Уз поруку да ће "Србија бити уз свој народ", председник Вучић је апеловао на све из Српске који су били на састанку да покажу уздржаност и да не реагују пренаглашено.

- Било какав сукоб био би лош за све нас, значио би економски крах и крај добре будућности - поручио је.

Председник је оценио и да иза идеје изнете у декларацији СДА не стоји само један народ, једна странка, већ део међународне заједнице. Он није директно одговорио на питање новинара да ли се декларација СДА може видети и као нека врста притиска на Србију у тренутку у којем се пожурује решење за Косово, али је истакао да је сигуран да идеје изнете у том документу нису само идеје једног народа и њихових политичких представника.

- То су идеје дела међународне заједнице, који није желео отворено да их подржи и који би волео да види да оне прођу уз сагласност Хрвата и Срба. То се видело и кроз изјаве појединих представника најважнијих сила - објаснио је Вучић.


Вучић са представницима парламентарних странака

Рекао је да су представници парламентарних странака у Српској, као и њено руководство, осудили декларацију СДА и да су сагласни по два питања: једно је однос према опстанку Републике Српске, друго је веома негативан према тексту деларације СДА и других докумената, а трећи однос је поштовање према Србији и жеља за најбољим односима са Србијом.

Прочитајте још - ВУЧИЋ ПОСЛЕ САСТАНКА СА ДОДИКОМ: Настављамо помоћ РС, стиже погон фабрике у Дрвар; Предлажете да изнајмимо територију КиМ на 100 година?(ВИДЕО)

На евентуалне замерке што се Србија бави декларацијом СДА, Вучић је узвратио подсећањем да је Србија као страна потписница тог споразума дужна да чува поредак успостављен Дејтонским мировним споразумом:

ШАРОВИЋ: КОРИСНИ РАЗГОВОРИ ПРЕДСЕДНИК Српске демократске странке (СДС) Мирко Шаровић оценио је у суботу да декларација бошњачке СДА представља претњу по мир и стабилност у целој БиХ, наводећи да има још декларација које представљају сметњу европском путу те земље. Он је додао да је за њега састанак код председника Вучића био користан и да су с њим разговарали о целокупној ситуацији: - Распакивање "Дејтона" је авантура и за српски народ и за Републику Српску.

- Да објасним онима који се праве неписмени, био сам једини лидер који није ишао у току кампање у БиХ и мешао се у изборни процес. Ердоган је почео своју кампању из центра Босне и нико није правио проблеме. За неке је Србија увек сувише велика и јака, никада онолико мала колико би они желели.

Додик је рекао и да декларација коју је СДА усвојила није интерни већ општебошњачки документ, чија је тежња да се промовише босански идентитет и језик. Поручио је да је за Србе у БиХ Република Српска приоритетна и најважнија, да је јединствен став српских политичких партија да је Програмска декларација СДА неприхватљива за Српску и да је порука Бошњацима да од тог документа да одустану:

- Тражио сам од председника да се јасно пошаље порука да је напад на било коју српску заједницу и напад на Србију.

Он је додао и да су од Србије тражили да им помогне са становишта оспособљавања безбедносних јединица и да "немамо право да будемо неопрезни и наивни, када смо били наивни, страдали смо, не треба да дозволимо то". Упозорио је да у Федерацији постоји шест фабрика за производњу наоружања, а у РС ниједна и на чињеницу да се у БиХ враћају ратници из Сирије, који су се борили за тзв. Исламску државу. Све то, истакао је, код Срба угрожава осећај безбедности и стабилности.

Политичари БиХ пристижу у Председништво СрбијеДА КОСОВО ИЗНАЈМИМО НА 100 ГОДИНА?

ВУЧИЋ је истакао да су предлози, попут идеје Војислава Коштунице, да се за Косово примени модел Хонгконга, нереални и неприменљиви, а истовремено Београду отежавају позицију у преговорима о Косову и Метохији.

- Веома поштујем наше председнике, Тадића, Коштуницу, Николића, али моје је питање: шта вам значи то као Хонгконг? Да изнајмимо територију на 100 година? - рекао је Вучић и упитао ко ће то да прихвати, кад Албанци већ имају неизнајмљену територију, коју су добили у време другог премијерског мандата Коштунице.

Он је подвукао да је нама потребан озбиљан, државнотворни и државнички приступ, а не дневнополитичко глупирање:

- Сутра ћу да поднесем оставку, само да ми гарантујете да ћете тај договор да постигнете. Немојте да се играте деце, дечјих игара.