Седам последњих деценија у историји Народне Републике Кине кратак је период у односу на њену упечатљиву прошлост која за собом бележи више хиљада година. Па, ипак, у протеклих 70 година Кина је од сиромашне и привредно заостале земље досегла сам светски врх и постала друга економска сила света.


Прочитајте још: НАЈМАСОВНИЈИ МАНЕВРИ: Више од 120.000 војника на заједничким војним вежбама Русије, Кине и Индије (ВИДЕО)

Наши пријатељи са Далеког истока у суботу у Сава центру обележили су овај велики празник, који везују за 1. октобар 1949. године. Свечаној академији присуствовали су председник Србије Александар Вучић, председница Владе Ана Брнабић, као и многобројни министри у Влади Републике Србије.

Испред кинеских домаћина окупљенима се обратила амбасадорка Кине Чен Бо. На одличном српском језику она је подсетила на битне тренутке из прошлости своје земље, као и на важне тренутке кинеско-српских односа током 70 година за нама.

Фото Н. Скендерија
Фото Н. Скендерија

- Током протеклих деценија више од 700 милиона Кинеза спасено је сиромаштва, од 2008. године кинески економски раст доприносио је светском расту са више од 30 одсто - подсетила је амбасадорка Чен Бо. - Само у првој половини ове године кинеска економија забележила је стабилан раст од 6,3 процента, па ју је међународна заједница прогласила основом стабилности економског развоја.

Кинеска амбасадорка јасно је подвукла како њена држава одлучно следи пут мирног развоја, као и да Кина свечано обећава како никада неће тражити хегемонију, већ заједнички просперитет свих земаља.- Једини пут је пут у којем све стране побеђују - посебно је подвукла Чен Бо. - Развој Кине доноси благостање целом свету. Од 1978. године Кина је почела процес реформи и отварања. Све то време имали смо помоћ од српског народа и то никада нећемо заборавити. Зато и данас кажемо: Живело наше челично пријатељство!
Председник Србије Александар Вучић нарочито је нагласио да је суштина односа двеју земаља добронамерно пријатељство, као и да "Кина нема искренијег пријатеља од Републике Србије".

Фото Н. СкендеријаПредседник Вучић је подсетио на Пупинов мост, као прву такву грађевину коју су Кинези направили у Европи, на озбиљне послове везане за пругу Београд - Будимпешта, инвестиције у ауто-пут "Милош Велики", али је нарочито нагласио улогу председника Си Ђинпинга.

- Посета кинеског предсеника 2016. године била је велики подстицај за нас - нагласио је председник Вучић - Он је лично обећао да ће помоћи да решимо нагомилане проблеме везане за смедеревску железару, и заиста је тако било. У доба када нико није наслућивао решење наши кинески пријатељи су га видели, а данас је ова железара највећа фабрика и највећи извозник у Србији.

Кинеска и српска страна су се на свечаном скупу присетиле и тешких дана 1999. године, када Кина даје пуну подршку Србији. Председник Вучић је нагласио и да са кинеске стране имамо сталну подршку нашој територијалној целовитости и проблему Косова.
- Све што ћете чути од оних који желе Кини нешто лоше, од нас никада нећете чути - закључио је предсеник Вучић. - Неки нас оптужују да смо постали највећи кинески пријатељ у Европи. Али, то што је за њих оптужба, за нас је потврда правог, челичног пријатељства.

УМЕТНИЦИ ИЗМАМИЛИ АПЛАУЗЕ

Свечарску атмосферу у Сава центру украсили су уметници из обе земље који су показали своје највише умеће. Током девет тачака кинески слављеници додирнули су публику својим извођењем и великим патриотизмом.

Поред нашег војног оркестра, који је дочекао званице, у српско име наступио је ансамбл "Коло", који је измамио многобројне аплаузе.

Фото Н. Скендерија


Фото Н. Скендерија