У десет већински српских општина на Косову и Метохији грађани највише подржавају Српску листу (91 одсто), док се чак 71 одсто испитаника изјаснило да Милан Радоичић најбоље штити интересе косовских Срба, резултат је последњег истраживања Института за унапређење међуетничких односа (ИАМН).


Косовски ИАМН спровео је истраживање у десет општина са српском већином - Лепосавић, Звечан, Зубин Поток, Северна Митровица, Грачаница, Ново Брдо, Клокот, Партеш, Штрпце и Ранилуг - у периоду од 15. августа до 15. септембра, пише ГазетаБлиц.


Тај дневник наводи да су 1.011 испитанику (студенати, привредници, пољопривредници и други косовски Срби) постављена питања: коју српску политичку странку сматрате омиљеном и за које представнике косовских Срба сматрате да најбоље штите српске интересе у косовским институцијама.


Прочитајте још: Српска листа под бројем 135


Месечно теренско истраживање које је спровело 30 активиста ИАМН-а дало је следеће резулате:


- Српска листа има подршку 91 одсто косовских Срба


- Самостална либерална странка (СЛС) има подршку код 1,8 одсто косовских Срба.


- Коалиција Слобода има подршку код 1,6 одсто косовских Срба.


- Партија косовских Срба (КПС) има подршку код 0,6 одсто косовских Срба.


- Пет одсто анкетираних није подржао ниједан српски политички субјект који ће се кандидовати на превременим парламентарним изборима на Косову заказаним за 6. октобар 2019.


С друге стране, на питање који представник косовских Срба најбоље штити њихове интересе одговор је следећи:


1. Милан Радоичић (потпредседник СЛ) 79 одсто.


2. Горан Ракић (председник СЛ) 11 одсто.


3. Игор Симић (високи функционер СЛ) 6 одсто.


4. Далибор Јевтиц? (потпредседник СЛ) 2 одсто.


5. Срђан Поповић (градоначелник Грачанице из СЛ) 2 одсто.


ИАМН је такође дошао до закључка да у четири општине са српском већином на северу Косова, Албанци тврде да је њихов третман у инфраструктурним пројектима, санитарној заштити, водоснабдевању добар и захвални су на томе, али тврде да имају проблеме у запошљавању и здравственој заштити. Када је реч о политичкој заступљености у општинама на северу Косова, Албанци су задовољни, пише даље ГазетаБлиц.


Тај дневник пише да је у истраживању примећено да се градоначелници општина са српском већином ретко сусрећу са албанским грађанима ових општина како би чули њихове проблеме.