ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА: ЗАГРЕБ

РАЗГОВОР папе Франциска и председника Александра Вучића по мишљењу многих у Ватикану био је изузетно користан и конструктиван. Говори овако, за "Новости", високопозиционирани свештеник из ватиканске хијерархије, понављајући да је и том приликом изражена жеља Светог оца да посети Србију.

- Није тајна да је велика жеља овог папе да оде у Србију, али и Русију. Ватикан је свестан да то не зависи, када је реч о Србији, само и искључиво од председника Вучића, али су веома добро прихваћене његове речи из којих се види да подржава долазак папе - каже наш саговорник.

Папа је са Вучићем, указују у Ватикану, имао веома отворен разговор, није се бежало ни од најосетљивијих тема, а председник Србије детаљно је упознао Светог оца са догађајима на Косову: - Био је то веома квалитетан разговор, а садашњи папа воли управо тако, отворено, да разговара. У председнику Вучићу имао је исто тако отвореног саговорника.

Саговорник нашег листа каже "да је папина жеља и да Србија што пре уђе у Европску унију, јер ће пројекат уједињене Европе бити готов тек када се интегришу и земље Западног Балкана". Ватикан је, подсећа он, и досад имао утицај на политику Брисела, где су и иницијативе ранијих папа биле добродошле.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Вучић: Волео бих да папа посети Србију, али за то је потребна сагласност СПЦ; Не треба превише очекивати од Земанове иницијативе

Утисак је нашег саговорника, наглашавајући да је реч о личној процени, да се неће ништа мењати ни у односу Ватикана према признавању Косова.

- У дипломатији никад ништа није готова прича, али процењујем да је главна порука Ватикана да се седне за сто и разговара. О признавању Косова нема у овом часу ни говора.

Ватикански кругови су са посебном пажњом пропратили иницијативу папе да се ради на успостављању бољих односа Хрватске и Србије. Није тајна да папа није био задовољан иступима неких хрватских бискупа и да је покренуо талас промена, па су на чело дошли нови, млађи људи који нису оптерећени прошлошћу.

Истовремено, Ватикан пажљиво прати и положај католика у Србији, а наш саговорник каже да га не би изненадило да ватиканска дипломатија ускоро покрене иницијативе које би водиле побољшању односа Србије и Хрватске.

Фото АП


Извор нашег листа у Ватикану указује "да, ако ова посета буди наду за почетак нечег новог, то би пре свега значило да и дијалог Хрватске и Србије буде конструктивнији".

На питање хоће ли ускоро папа посетити Србију нико у Ватикану не даје директан одговор. Ипак, када се зна колико папа цени патријарха Иринеја, којег је недавно назвао и "великим патријархом", у Ватикану се одговор Српске православне цркве са могућим позивом за посету на највишем нивоу жељно ишчекује:

- Нико никога не пожурује, али утисак је многих у Ватикану да је дошло време да папа Франциска отпутује у Београд!

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Ватикан не мења став о Косову

ПРОТИВНИЦИ И ЦИЉЕВИ ПОСЕТЕ СРБИЈИ

ЕВЕНТУАЛНИ долазак папе у Србију, сматрају у Ватикану, био би и прилика да се још једном поручи да разлике не морају да буду препрека хришћанској љубави и сарадњи.

- Свети отац је веома реалан човек и жели да покрене многе ствари. Свестан је и да има противнике, пре свега у конзервативнијим круговима цркве, али жели да да свој максимум да се крене напред. У том смислу види и посету Србији, као и могућу посету Русији.