У ДАНУ када буду отворена биралишта, лидери Савеза за Србије планирају да организују митинге широм Србије, а посебно велики скуп прижељкују у Београду. Према нашим сазнањима, рачунају да би стварањем такве атмосфере могли да утичу на то да грађани који желе да изађу на гласање ипак остану код куће, што би се убележило као плус овој коалицији, чије странке чланице последњних дана доносе одлуке о бојкоту следећих избора.

Могућност организације протеста на дан избора најавио је и председник Двери и један од лидера СзС Бошко Обрадовић, који је отишао и корак даље изјавом да, "пошто на округлим столовима није прихваћен ниједан захтев грађана и опозиције, опозицији не преостаје ништа друго него да власт руши на улици".

Коментаришући Обрадовићеву најаву, аналитичар Дејан Вук Станковић каже да је реч о политичкој провокације и оцењује да ће се она "завршити трагикомично":

- То је покушај копирања 5. октобра, али атмосфера у друштву није ни слична, нити СзС има снагу и подршку коју је онда имао ДОС. Очекујем да избори буду регуларни, а митинг опозиције неће бити споран, ако не буде насиља. Ово није тренутак за такав приступ, већ за помирљивије тонове и покушај договора. Али оваквим изјавама, Обрадовић показује да Савезу договор и дијалог нису ни били циљ.

Прочитајте још - Бошко прети: Рушимо власт на улици!

Двери су већ донеле одлуку о бојкоту, као и Народна странка Вука Јеремића и ССП Драгана Ђиласа. Остатак Савеза одлуку би требало да донесе до 15. септембра, а највише резерви према тој опцији имају у Демократској странци. Значајан део функционера и посланика ДС, који се противио и напуштању парламента, сматра да би неизлазак на изборе само додатно маргинализовао опозицију и све странке Савеза подредио Ђиласу и Обрадовићу, као највећим заговорницима ванинституционалног рушења режима.

Влада је недавно формирала и радну групу за унапређивање изборних услова, али из Двери су у петак одговорили да сматрају да власт нема намеру да заиста нешто поправи јер је на чело тог тела поставила министра унутрашњих послова Небојшу Стефановића и бившег председника РИК Дејана Ђурђевића.

Прочитајте још - ВУЧИЋ О ОПОЗИЦИЈИ: Светску ствар од избора праве, јер немају гласове

ЛУТОВАЦ: БЕЗ ПАРЦИЈАЛНИХ ДОГОВОРА

ПРЕДСЕДНИК ДС Зоран Лутовац у писму упућеном једном од организатора округлог стола власти и опозиције Милану Антонијевићу поручио је да би, уместо о "парцијалним аспектима изборног процеса", требало разговарати о предлогу за слободне изборе, који је саставила група експерата у име учесника протеста "1 од 5 милиона". Лутовац је писмо послао као одговор на позив за учешће на четвртом округлом столу, који је одржан у четвртак на ФПН и на који представници СзС нису дошли.