СРПСКА листа предала је у петак Централној изборној комисији кандидатуру за учешће на ванредним парламентарним изборима који ће се на Косову и Метохији одржати 6. октобра.

На списку кандидата за косовски парламент налази се седамнаест људи, а одлука о уласку у трку за нове мандате донета је после консултација са председником Александром Вучићем и директором Канцеларије за КиМ Марком Ђурићем.

- Српска листа ће наставити да се бори за бољи положај и опстанак српског народа на КиМ и очување виталних интереса. Управо зато ћемо кроз институције настојати да побољшамо положај Срба којима су ускраћена готово сва људска права - казао је за "Новости" Горан Ракић.Прочитајте још:Г.И. СДП: Преко потребно јединство

Српска листа излази на изборе појачана Грађанаском иницијативом СДП, која је, према речима Ксеније Божовић, одлучила да постане део овог тима.


Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић рекао је за ТВ Пинк да се Божовићева нашла на "мети тајкунских медија и дела опозиције, јер се определила да буде уз своју државу".

- Пред Албанцима и странцима немамо права да се делимо. Само зато што се Ксенија усудила да буде са својом државом желе да јој узму политички скалп и ушићаре на најосетљивијој политичкој теми.

Он је додао да је Божовићева пет пута саслушавана у вези са случајем убиства Ивановића, а да су позиви постали учесталији када је било јасно да ће стати уз јединствену државну политику.

Иначе, ванредни избори на КиМ расписани су јер је Рамуш Харадинај поднео оставку на месту премијера због позива на саслушање пред Специјализованим судом за злочине ОВК.
- Српска листа је донела одлуку да данас у 13.30 часова преда листу кандидата за ванредне парламентарне изборе на Косову и Метохији-наводи се у саопштењу и додаје да ће се након пријаве у Централној изборној комисији новинарима обратити председник Српске листе Горан Ракић.