ПОСЛЕ мог обраћања у вези са убиством Оливера Ивановића, настала је хистерија и у Београду и у Приштини, а нисам добио одговор ни на једно питање. Ко је убио једанаесторо људи у аутобусу "Ниш експреса"? У чијим камповима су убице обучаване и ко их чува? Зашто злочинац и злочиначка организација који су то учинили нису одговарали?

Ова питања данас је поставио председник Александар Вучић, после састанка са децом са КиМ. Вучић је подсетио да је пре неколико дана Приштини и међународној заједници поставио низ питања о истрази убиства Ивановића. Међу кључним питањима било је оно о присуству Фљорима Ејупија у Косовској Митровици у време атентата. Ејупи се сматра кривцем за подметање бомбе под аутобус код Подујева 2001. године, али је под мистериозним околностима побегао из "Бондстила" и данас живи у Немачкој.

- Да ли је Србија сувише мала да бисмо имали право на истину? Да ли злочници нису одговарали зато што некима није одговарало да се Срби врате на КиМ - упитао је Вучић. - Борићу се за истину и правду упркос свему и свима. Србија има право на истину, правду и да поставља питања.

Вучић је најавио да ће у септембру или октобру посетити КиМ и да ће Србија наставити да снабдева наш народ у покрајини.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Вучић деци са КиМ: Београд је био и увек ће бити ваш главни град


Председник државе казао је да се разматра увођење контрамера Приштини због отежаног снабдевања животним намирницама на КиМ и да ће одлука о томе бити објављена након разговора са представницима српског народа:

- За нас је од пресудног значаја било да обезбедимо више робе у продавницима и надам се сте могли да видите јуче и прекјуче више робе него претходних дана. Значи, негде је нешто "с неба дошло".

Коментаришући то што је најпре објављено да је Приштина забранила свим српским функционерима одлазак на КиМ, што су касније лидери Албанаца демантовали, Вучић је рекао да није разумео "експлозију одушевљења у домаћим медијима и код појединих политичара":


- Албанци подижу лeствицу своје безобзирности и безобразлука. Значи да ми треба да будемо срећни пошто нису сасвим забранили званичницима Србије улаз на КиМ, него ће забрањивати када им падне на памет. Али, није питање да ли ће званичницима нешто да се забрањује, већ шта ће према нашем народу да ураде. Увек ме више брине однос према народу а не према нашим званичницима.

На наводе да Приштина издаје налоге за хапшење појединих српских официра, међу којима је и пензионисани генерал и бивши директор ВБА Момир Стојановић, Вучић је рекао да Србија никога неће изручивати, али да је "готово сигуран" да има држава које ће то чинити:

- Без обзира на то што они немају право на Интерполове потернице, неке западне земље ће на основу билатералних споразума са Приштином сасвим извесно покушавати да хапсе неке од наших официра.


Вучићу је постављено и питање о снимку разговора Вука Јеремића и Милана Роћена, на шта је рекао да је поносан што за време његове власти није објављен ниједан тајни снимак разговора политичара.

- На снимку се виде бахатост и ароганција према држави и народу, али сматрам да је ужасно да се такве ствари користе у политичкој борби - рекао је Вучић.

ПОСЕТА

ВУЧИЋ је данас угостио децу из основних школа са севера КиМ. Он им је био домаћин на ручку у згради Председништва, где су обишли и радне просторије председника. После сусрета са председником, школарци са КиМ обишли су Београд.

Председник Александар Вучић угостио у здању на Андрићевом венцу децу из основних школа са севера КиМ / Фото Танјуг


САМ ЋУ ОТИЋИ, НЕЋЕ МЕ ПОБЕДИТИ

ВУЧИЋ је наговестио могућност да се, после парламентарних избора повуче са функције председника СНС.

На питање шта је мислио када је рекао да ће се новинари Н1 обрадовати када сазнају коју ће функцију имати Ана Брнабић у Српској напредној странци, Вучић је одговорио:

- Никада ме неће победити неспособни и корумпирани људи који воде СзС и склонићу се пре него што уопште дођу у позицију да ми се приближе. Када ће то бити, да ли одмах после парламентарних избора или неки месец касније и да ли ће то бити само са страначке функције, чућете од партије којој припадам, и то у најскоријем могућем периоду.

Казао је да његов мандат као председника Србије траје још две и по године и да за то време има још много важних ствари да уради.