У ЕРИ високих технологија, главе човечанству неће доћи компјутерска чудеса, него оно што је стајало и у самом његовом почетку, а то је - реч. Лажне вести (фејк њуз), толико су распрострањене да више не може са сигурношћу да се одреди где престаје истина а почиње злонамерна дезинформација. То би, у будућности, могло да створи хаос, чија би неминовна последица био глобални рат у коме ће наша цивилизација нестати.

У интервјуу за "Новости", ово истиче Владимир Соловјов, председседник Савеза новинара Русије и члан Председничког савета за развој цивилног друштва и људска права. Наш саговорник ових дана борави у Београду, као добитник највећег признања "Тесла глобал форума" - "Бела голубица", за изузетан допринос истинитом извештавању о Србији и тешком животу Срба на Косову и Метохији.

Соловјов, који је читаву деценију у преломним годинама распада бивше Југославије извештавао из региона и изванредно говори српски језик, каже да нашу земљу сматра својом другом домовином. У разговору у редакцији нашег листа, он се реторички запитао да ли је Србија могла да победи у тадашњем медијском рату који се водио против ње и изродио у бомбардовање 1999. године.

- Срби нису били спремни, нису ни сматрали да цеви медијских пушака циљају у њих, али је изненада кренуло жестоко, уследили су економска блокада и НАТО агресија без преседана на један европски народ. Ми, Руси, сада смо спремни, припремали смо се на страшном примеру Србије.

* Овде је уврежено мишљење да Србија 1999. не би страдала да је Путин тада био на челу Русије?

- Русија је тада била болесна, једва је преживљавала. Појавио се Владимир Путин и преокренуо националну ситуацију. Пре њега нисмо могли да сањамо о томе да ћемо поново имати јаку државу, са чврстом политиком и наоружањем које је најбоље на свету. Данас и Американци признају да су наше нове ракете, планетарни "број 1". Да тада није дошао Путин, почео би распад Русије, још страшнији и крвавији него што се догодило на вашим просторима. Влада Бориса Јељцина није могла да помогне Србији, јер су сасвим другачији људи у Москви били на власти, на пример, тадашњи шеф руске дипломатије Андреј Козирјев. Многи од њих живе у САД.


* Које су људске судбине из ових крајева на вас оставиле најдубљи траг?

- Са генералом Младићем направио сам први интервју за простор Русије, који је емитован у оквиру емисије "Међународна панорама". Срео сам се са њим тајно, у једном београдском хотелу. Памтим дуг и интересантан разговор. На крају сам га питао: "Генерале, који је ваш највећи сан?" Одговорио ми је: "Мир", што и на руском исто значи. Са Караџићем сам сваког месеца или сваког другог месеца разговарао, често смо ишли у Босну, на српску и на муслиманску страну. Први сам направио разговор са руским добровољцима, који су ратовали на српској страни. Била је то сензација. У Вишеграду постоји споменик са многим именима палих руских добровољаца. Неки од преживелих сада живе у Вишеграду, а неки у Београду. Пре три године, Алексеј Денисов је тамо снимао документарац "Дејтонски споразум - Како су уништавали Југославију", а ја сам ишао као познавалац терена, прилика и људи. Друштво нам је правио и прослављени редитељ Емир Кустурица.

МЕДИЈСКО ПРИСУСТВО МОСКВЕ * Да ли медијско присуство Русије овде може да буде веће? - То зависи од нас, али и од вас. Ја не могу бити већи Србин од вас, дакле то је узајамно, или никако. Треба тражити могућности, испомагати се. Велике су и (бирократске) системске препреке. Омогућили смо да се програм "Русија 24" бесплатно скида и преводи, али је то само кратко функционисало у Новом Саду...

* Приликом разговора са Младићем, да ли сте имали утисак да је био кадар да уради то за шта је оптужен у Хагу?

- Рат је страшна ствар, имам сазнања о томе шта је било пре онога за шта га оптужују, о томе како су ушле муслиманске јединице и уништавале људе у српским селима. Историја ће, надам се, на крају поставити прав(илн)е координате.

* Повремено испливају ствари које су битно утицале на догађаје, а испостави се да су били "медијски балони", као, рецимо, Рачак, Маркале...

- То су догађаји после којих не можемо више веровати у истинитост и искреност изјава наших западних партнера. Морамо бити врло опрезни, зато што се намештаљке, то јест "фејк њуз", могу наћи на сваком кораку. Готово да више нема часног новинарства и слободе штампе, може се измислити све и свашта. Живимо у изразито тешким информативним условима и морамо бити веома опрезни.

ПРОЧИТАЈТЕ И: РУСКИ ИЗВЕШТАЧИ У БЕОГРАДУ: "Јурили" кључне поруке, али и пса

* Успели сте, уз помоћ Путина, да од затвора спасете колегу коме је подметнута дрога, доказали сте да је невин. Да ли је тај случај изузетак или "опште место"?

- Савез новинара Русије свакодневно добија много извештаја о претученим и ухапштеним новинарима. Иван Голунов је страдао због параграфа 228 Кривичног законика који третира поседовање и продају дроге. Лоши полицајци подмећу човеку дрогу, изнуђују новац, хапсе, па он, ни крив ни дужан, заврши у затвору, неретко годинама. Тренутно је због тога утамничено око 40.000 људи. Међу њима има и кривих, али је много више невиних. Наводно, у стану Голунова је пронађена лабораторија за дрогу, па је прес-служба полиције објавила снимке, али је, после неколико сати, признала да је у питању грешка?! За руско друштво та кап је прелила чашу. Медији су експлодирали, друштво се дигло на ноге. Све је дошло и до Путина, који је наредио да се спроведе истрага.


* Да ли су полицајци тек појединци, или је у питању била системска злоупотреба?

- Мислим да и то постоји. Мада, и бизнис је страшан, велике се паре обрћу. Постоји то и у саобраћајној полицији.

* Велику буру је изазвао Закон о невладиним организацијама у Русији, по коме су оне које добијају паре из иностранства практично изједначене са страним агентурама.

- Сад је та бура прошла. У неким земљама где оне слободно раде (рецимо у Србији), постало је тешко споразумети се са омладином која прође њихову школу и веома је лако окупити демонстранте да изађу на улице и руше власт. Путин је рекао да на то мора да се стави тачка. И ти активисти су се примирили, траже неке заобилазне путеве, јер су паре које добијају за погоршавање ситуације у било ком делу Русије огромне.

* Да ли је било хапшења међу активистима НВО?

- Не, али су неке организације затворене и сад је све под контролом. Постоји опозициони часопис "Ново време", који је прошле године добио огроман новац из иностранства и то није пријавио. Будући да према закону казна за утају вишеструко премашује износ донације, пресуђено је да плате 20 милиона рубаља. Савез новинара Русије изнео је став да толика казна, без преседана у историји земље, може да уништи новине и да нарушава слободу штампе. Они су, међутим, за месец дана сакупили и платили читву суму.

ИСМЕВАЈУ ПУТИНА, НИКО ИХ НЕ ДИРА

* Како одговарате на критике да у Русији нема медијских слобода уопште?

- У Русији постоје слободе каквих нема у великим "осведоченим" демократијама. Од Калињимграда до Владивостока излазе новине које карикатурама исмевају Путина и нико их не дира. Оно што емитују радио-канали у Москви, рецимо, то у САД и Немачкој није замисливо. Тврде да је у земљи све уништено, да је за Русију дошао смак света. Утицајни јесу, али немају велики аудиторијум. Главни опозициони лист у целој Русији "Новаја газета" има тираж од 120.000 примерака. Савез новинара штити и њихове чланове, без обзира на идеолошку оријентацију. То нам је дужност.