Представници Српске листе позвали су данас грађане да у што већем броју изађу на предстојеће изборе за прве људе општина са српском већином на северу Косова и Метохије, оценивши да јединство Срба на КиМ изазива нервозу у Приштини.

У име Српске листе за гласове ће се на изборима до којих је остало мање од месец дана, борити Горан Ракић за градоначелника у северној Косовској Митровици, а за председнике општина Срђан Вуловић у Зубином Потоку, Вучина Јанковић у Звечану и Зоран Тодић у Лепосавићу.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: КАНДИДАТУРЕ ЗА ИЗБОРЕ: Пријавила се три политичка субјекта на северу Космета

Потпредседник Српске листе Игор Симић рекао је за РТС да се на овим изборима не осваја власт, већ се штити српски народ.

"Када се говори о политичкој активности озбиљних људи, ми не говоримо о кампањи, већ о постигнутим резултатима. На овим изборима се не осваја власт већ се штити српски народ", рекао је Симић.

Кандидат за градонацелника Лепосавића Зоран Тодић истакао је да Српска листа широм Косова ради за добробит српског народа.

"Нема места да се наши грађани успавају, већ треба што масовније да изађу и гласају и да покажу колико им је стало до државе Србије", наглашава Тодић.

Он је оценио да грађани морају показати да Приштина не може управљати срединама у којима живе Срби.

"Јединство код Срба у Приштини изазива нервозу, немају одговор на то српско јединство јер су навикли да смо ми расцепкани. Нико не може да бира ко ће да представља Србе на КиМ", рекао је Тодић.

Он је истакао да је питање да нема подршке званичног Београда да ли би Срби опстали на КиМ.

"Садашња власт је учинила више за последњих пет година него све владе од 2000. године. Влада је определила знатна средства како би српски народ опстао на овим просторима", додао је Тодић.

Председник Александар Вучић ће се наредних дана састати најпре са председницима Кине и Русије, а потом и са европским лидерима у Берлину. После тих састанака, подсетио је Тодић, саопштиће и предлоге Србима са Косова и Метохије.

Игор Симић не очекује готово ништа од берлинског састанка.

"Ако до сада нико није могао да натера Приштину да повуче незаконите мере, односно таксе на српску робу, не очекујем ништа осим нових притисака да Београд поново попусти, али то прелази праг не само толеранције већ и достојанства", сматра потпредседник Српске листе.

Симић је додао да Србима на КиМ значи подршка Русије и Кине јер они не штите интересе Срба на КиМ, већ пре свега међународно право.

Када је реч о приштинским лидерима, Срби са КиМ сумњају да су они спремни за било какав компромис.

"Када имате четири политичке партије које имају по 10-20 процената подршке, онда се не зна ни ко пије ни ко плаћа и немате поузданог саговорника. Када имате тако неодговорне појединце који нису спремни да повуку таксу, а камоли да поштују било какав споразум", рекао је за РТС потпредесдник Српске листе Игор Симић.