КАКВУ год одлуку да Српска листа донесе о изласку на изборе за градоначелнике четири српске општине на северу КиМ, а које је расписао Хашим Тачи, за ову странку биће мач са две оштрице.

Ако преломе да иду на биралишта, то би могло да се протумачи као да СЛ одустаје од захтева да се укину таксе на српску робу, јер су због тих намета градоначелници Северне Косовске Митровице, Зубиног Потока, Лепосавића и Звечана (сви из СЛ) поднели оставке у новембру. А ако би изборе бојкотовали, Београду би могло да се замери да не поштује Бриселски споразум, који предвиђа одржавање локалних избора на северу КиМ у складу са косовским законима, пошто СЛ своје потезе координира са српским државним врхом.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Представници Срба с КиМ Ђурићу пренели забринутост; Ђурић позвао на стрпљење и уздржаност

Како се градоначелници на КиМ бирају директно, ако би се СЛ одлучила за бојкот, на изборима би био изабран или неко из других српских партија на КиМ које се пријаве, а теоретски би то могао да буде и кандидат албанских странака у случају мале излазности Срба.

Како ће се СЛ поставити према најновијем изазову пред који их је довео Тачи, биће јасније у среду, после састанка представника Срба са КиМ са председником Александром Вучићем, који је у уторак рекао да о овом питању "већ има одређене идеје":

- Нико од стварних представника Срба на КиМ није консултован о изборима. Очекујем да ће многи покушати да утичу на Србију да одустане од захтева да таксе буду укинуте као предуслов за наставак дијалога, као што је постало потпуно нормално да ЗСО не буде формирана, да хапсе Марка Ђурића и као што је израда приштинске платформе против дијалога.

Потпредседник СЛ Игор Симић је оценио да је расписивање ванредних избора још једна провокација Приштине, али да се СЛ никада није плашила избора.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Тачи заказује изборе, Српска листа се договара са Београдом

ГАЗИ ВОЉУ НАРОДА

ДИРЕКТОР Канцеларије за КиМ Марко Ђурић састао се у уторак са начелницима пет управних округа са Космета који су му пренели забринутост Срба због настојања Приштине да се занемари политичка воља српског народа у покрајини и пониште сва његова колективна права, као и због све чешћих напада на Србе.

Ђурић је апеловао на стрпљење и уздржаност, нагласивши да Србија пажљиво прати ситуацију.