НЕМА никаквих индиција да би на северу Косова могло да дође до било каквих једностраних или насилних акција. Једино што указује на дестабилизацију су учестале спекулације које појединци и неки медији шире, стварајући на тај начин неоправдану тензију међу народом.

Овако, за "Новости", ситуацију на КиМ коментарише портпарол Кфора Винченцо Грасо, и наглашава да разлога за забринутост нема и да је сарадња са косовским институцијама, али и с ВС, континуирана и добра.

* Велику пажњу изазвала је вежба КБС и Војске Албаније.

- Ова вежба је пример лоше употребе реторике. Здружена вежба Војске Албаније (у питању је неколицина војника) и Косовских безбедносних снага представљала је увежбавање способности потраге и спасавања. Али у појединим медијима представљена је као претња организованих насилних акција на северу Косова. Ова вежба није ни на који начин утицала на мисију Кфора.

ПРОЧИТАЈТЕ И: ПОГЛЕДАЈТЕ: Албански војници прошетали севером Косовске Митровице (ВИДЕО)* Да ли би у случају усложњавања ситуације на терену било реално видети и српску војску на северу КиМ?

- Кфор је једини овлашћен Резолуцијом 1244 СБ УН да гарантује безбедно окружење на Косову. НАТО је спреман да Кфору пошаље додатне војнике.