Избори ће бити или у јуну или на пролеће идуће године, рекао је у понедељак председник Србије и лидер Српске напредне странке Александар Вучић, после седнице Председништва те партије.

"Избори неће бити на јесен, а сигурно је да смо им сада знатно ближе него пре", рекао је Вучић новинарима.

Председништво странке је једногласно било за ванредне изборе, са једним, његовим уздржаним гласом, пренео је Вучић и додао да је из те одлуке јасно да ли смо бчлижи ванредним изборима у јуну или редовним идућег пролећа.

Прочитајте још - ВУЧИЋ О ГОРУЋИМ ПИТАЊИМА: Опозиција да каже да ли је за изборе или жели да ме убије; Приштина "тестира" Србе на северу КиМ


Вучић је такође добио једногласну подршку Председништва странке да не улази у разговоре са лидерима СзС Драганом Ђиласом, Вуком Јеремићем и Бошком Обрадовићем.

СНС, како је пренео руководству странке, мора бити најодговорнија.

"Не смемо да уђемо у жрвањ политичког насиља, у који настоје да нас увуку политички противници с фашистом Бошком Обрадовићем на челу", рекао је Вучић.

"Ниједан њихов захтев нећу да прихватим. Остаје да ме убију. Шта је треће решење? Нема треће варијанте", рекао је Вучић.

"Овлашћен сам од стране Председништва СНС да разговарам са коалиционим партнерима о коалицијама и датуму одржавања избора, али и како и на који начин да припремимо планове и реализујемо их за будућност Србије", истакао је Вучић.Пристојна Србија неће насиље, истакао је Вучић.

Вучић је најавио да ће са кампањом Будућност Србије бити у Новом Саду 12. априла, 19. априла биће у Београду, а после тога иде и у Чачак.

Насиље, поновио је, неће дозволити, а незабележено је у свету оно што фашиста Обрадовић и тајкуни Ђилас и Јеремић најављују, укључујући блокаде, онемогућавање градских функционера да иду на посао и слично.

Прочитајте још - Завршена седница Председништва СНС (ВИДЕО)

„Ми данас нисмо донели коначну одлуку, али смо ближе расписивању ванрендих парламентарних избора него што смо били раније. Председништво се са једним уздржаним гласом, мојим, изјаснило за расписивање превремених избора. Онда би локални избори били 3. маја, следећег године. Имали би велику паузу од 10 или 12 месеци, што је прилика да људи на локалу гласају по својој вољи, на основу рада локалних власти", објаснио је он.

Вучић је казао да би било добро да избори буду раздвојени, без обзира што би на појединим местима СНС могао изгубити због лоше рада својих људи.

Казао је да је председница Владе Ана Барнабић присуствовала дискусији о изборима, и упозната са ставом СНС.

Пренео је да је замолио Председништво странке да добије одређено кратко време, због наше борбе за одређене инвестиције, као и зато што жели да пружи време у нади да ће неко из Приштина да разговара са нама, пре свега водећи се државним разлозима.

„Нису хтели да гласају против мене и договорили смо се да у веома кратком року образложим и кажем шта можемо да урадимо по питању европског пута, КиМ", додао је он.

Вучић је поновио да је СНС ближа одлуци о расписивању превремених избора него раније, и да то изговара јер не жели да буде нефер и неке изненади таквом одлуком, посебно оне који о томе размишљају плашећи се резултата, мислећи да насиљем могу све да постигну.

Прочитајте још - Вучић: Нећемо дозволити да блокирају путеве (ВИДЕО)


„Пред нама је добар период представљања резултата свега што смо радили И критике што није урађено добро, али и представљања планова за будућност. Нека народ и грађани изаберу шта желе и кога желе", казао је он.

Вучић је истакао да је СНС спреман да уважи захтеве опозиције, да избаци и убаци кога год хоће на изборне спискове, како не би кукали о наводним неправилностима.

« Србија пристојних људи ће да победи. Сачуваћемо стабилност, унутрашњи мир, и већу снагу наше земље", уверен је он.

Позвао је грађане на предстојеће скупове, посебно у Новом Саду И Београду, где очекује да ће бити највећи скупови.

Најавио је да ће у Новом Саду 12.априла бити одржан скуп у оквиру кампање „Будућност Србије", а у Београду 19.априла.

"Верујем да ће у Београду бити највећи скуп у историји Србије. Они нама говоре да се спремимо на насиље и чекамо 13.април. Ми кажемо нећемо насиље само ћемо доћи да говоримо о нашем програму и идејама 19. априла. Људи ће моћи да виде како изгледа 10.000 и 15.000, и како изгледа стотине хиљада људи. Пристојна Србија неће да ћути. Позваћемо људе да на тај скуп дођу са децом, јер код нас насиља неће бити. Ми у институце да упадама нећемо, само ћемо изложити план И стратегију за будућност Србије", истакао је он.


Најавио је и да ће после отићи и у Чачак И Моравички округ, пошто су неки из опозиције тврдили да не сме да дође.

„Рачунам да ме народ тамо посебно очекује, јер нису Веља Илић И Бошко Обрадовић довели једину фабрику - Форверк, већ Александар Вучић", нагалсио је он.ВУЧИЋ: СРПСКА ДРЖАВА НЕЋЕ ОСТАВИТИ СВОЈ НАРОД НА КиМ НА ЦЕДИЛУ


Лидер Српске напредне странке (СНС) Александар Вучић рекао је данас да је за ту партију од пресудног занчаја да сачува животе и безбедност наших људи на Косову и Метохији.

Вучић је, на конференцији за штампу у седишту СНС, пренео да је најдуже, на седници Председништва СНС, разговарано о КиМ.

„За нас је од пресудног знацаја да сачувамо животе и безбедност наших грађана. Уверени смо и надамо се да ћемо у том послу имати подршку КФОР-а, а свакако српска држава неће оставити на цедили свој народ, подвукао је он.
Прочитајте још - Завршена седница Председништва СНС (ВИДЕО)

„Знам да се сви питају хоће ли бити избора или не и да им је мање битно ово питање, али СНС интересује СНС и тиме се бавимо. То је за нас једно од наважнијих питања“, објаснио је Вучић.

Казао је да је обавестио чланове Председништва СНС о свему сто се дешавало у разговорима, и шта се збивало после убођенај такси које је Приштина увека на нашу робу, те и о атмосфери и ситуацији на КиМ.

Он је указао да таксе представљају велики економски проблем, јер реално утичу 0,4 одсто, а неки кажу и чак 0,7 одсто на БДП.

„То је огромна штета за Србију И наше грађане“, подвукао је Вучић.

ВУЧИЋ О ЕКОНОМИЈИ, ЕУ, РЕГИОНУ...

Председник Србије и лидер СНС Александар Вучић пренео је новинарима да је руководство странке разговарало данас о више тема, од економије, преко региона, до протеста и питања избора.

Што се тиче економије, Вучић је рекао да су ту људи најнезадовољнији, али да не могу преко ноћи да постану богатији.

Вучић истиче да је држава успела уз тешке реформе и захваљујући напорном раду владе да постигне добре резултате и да је већина министара радила добро и вредно.

Каже да је чуо и примедбе на рачун појединих министара да су превише лежерни и да су се поједини "стопили са министарском фотељом, рачунају да им је заувек дата".

Вучић је истакао да је 2018. остварен привредни раст од 4,4 одсто по чему смо били међу првих пет европских земаља, да је незапосленост спуштена са 26 одсто на мање од 12 одсто, као и да је смањен јавни дуг па је сада много мањи него што је икада био.

Навео је да је разговрано и о европском путу за све у региону Западног Балкана и поручио да Србија у наредних месец дана мора да убраза реформе у области правосуђа и владавине права.

"Ту смо имали одређени напредак, али не довољно и тиме ће морати да се позабаве премијерка и минстарка правде, како бисмо направили разлику између себе и неких других земаља у региону".

Вучић каже да су на седници разговрали и о ситуацији у региону и да је постигнута сагласност да наша политика у региону мора да буде вођена не свађама и сукобима, већ толеранцијом и прећуткивањем и неодговарањем на све што није баш пријатно и није тачно.

"Боље стабилност чувати, него због рејтинга улазити у сукобе", поручио је он.

ВУЧИЋ О ЗАДУЖЕНИМА У "ШВАЈЦАРЦИМА"


Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да је спреман да још једном, са сарадницима, сагледа проблеме задужених у швајцарским францима, како би се видело да ли може да им се помогне, а да се не угрози цео банкарски систем, буџет Србије и сви грађани и њихова примања.

"Спреман сам да још једном погледамо сви заједно, и замолио сам и Ану Брнабић и Јоргованку Табаковић, да видимо постоји ли било каква могућност да помогнемо људима које је власт Ђиласа, Јеремића и осталих опљачкала због узимања кредита у швајцарским францима", рекао је Вучић.

Они су их опљачкали, а данас их позивају да се пљачкашима придруже, приметио је.

"Замислите, ви уђете у нечију кућу, отворите му сеф, узмете му паре из сефа, а онда позовете тог истог човека - ''да идемо пред полицијску станицу, да протестујемо што је тебе неко опљачкао. То вам је случај са швајцарским францима", рекао је председник.

Како је додао, људи који су задужени у "швајцарцима" су пристоји и разумни и он жели да разговарају, како би се пронашло неко олакшавајуће решење, а да се, при том, не угриозе цео банкарски систем, буџет Србије и сви грађани и њихова примања.

"Спремни да гледамо како да решавамо проблеме грађана", подвукао је Вучић.

С КИМ ЋЕ ВУЧИЋ РАЗГОВАРАТИ И О ЧЕМУ, С КИМ НЕЋЕ НИ О ЧЕМУ

Председник СНС Александар Вучић рекао је вечерас да је од Председништва СНС добио једногласну подршку да нема никаквих разговора са, како је рекао, фашистом Бошком Обрадовићем и његовим тајКунским помагачима Драганом Ђиласом и Вуком Јеремићем, али да је добио подршку да разговора са коалиционим партнерима о датуму ванредних парламентарних избора.

Вучих је рекао да нема разговора са Обрадовићем, Ђиласом и Јеремићем не зато што се ''''плаши'''' да са њима разговора, већ зато што, како је нагласио, нема разговора са онима који најављују да ће неког да бокирају или зауставе.

''''То је код нас постало нормално, они су нас довели до тога својим насилничким понашањем. Када нокауирате новинарке, а део политичке јавности ћути на то, онда се поставља питање шта је следеће'''', рекао је Вучић новинарима у седишту СНС након седнице Председништва те странке.

Додао је да су Ђилас, Обрадовић и Јеремић дошли на идеју да блокирају заменика градоначелника Горана Весића и нагласио да такве ствари нису радили ни ''''СА одреди у Хитлерово време'''', као и да је то најгори фашистички терор.

''''Знате ли да је то урадио било ко негде у свету? Ко си ти да упадас у неке институције и говориш ста ће неко да ради'''', питао је Вучић оценивши да грађани Србије не желе такве фашистичке методе.

''''Ми смо миром, на напристојинији и најприсебнији начин одговарали на све те провокације, а њима се жури, знају да их народ неће и да никад неће освојити власт. Жури им се због тројице тајкуна чији су интереси угрожени, жури им се и због пресуда и оптужница, а и зато што виде да у каси има много новца и жури им се да је опљачкају, па више не бирају средства'''', оценио је Вучић.

Како је рекао, пред СНС је период представљања резултата и свега што је направљено, али и критика онога што није добро урађено, као и планова за будућност.

''''Па нека народ и грађани изаберу шта желе'''', казао је Вучић и подсетио на ауторски тексту једном дневном листу у којем је написао да појединци треба да се ускоро спреме за истину која ће бити политички веома болна.

''''Али, не у физичком, већ у политичком смислу. Ми нисмо силеџије као они, не тучемо новинаре, не упадамо по институцијама'''', нагласио је Вучић и додао да ће грађани моћи да виде како изгледају како демократски скупови, као и како изгледа када се броје гласачки листићи.

''''Ми смо спремни, не само да имате више људи на сваком бирачком месту, већ да им понудимо, пошто имају јединствени бирачки списак, да уважимо све примедбе. Нека убаце и избаце кога хоће, све може, да не би причали глупости како је гласао неко ко има 150 година, а да њихови контролори не виде да неко има толико година. Али, то су приче за малу децу'''', рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да је од Председништва СНС овлашћен да започне разговоре са коалиционим партнерима о датуму за одржавање евентуалних ванредних избора, као и око тога ''''на који начин да припреме и реализују планове за будућност Србије.

ОЧИНСКА ПОРУКА ПАТРИЈАРХА


Коментаришући нападе дела опозиције на патријарха Иринеја, због његове изјаве о дешавањима на београдским улицама, Вучић је подсетио да су, раније, поједини црквени великодостојници држали опело влади чији је био члан:
- То им је било у реду, а они су данас скочили на патријарха као да је не знам шта рекао, зато што им је очински поручио да се власт осваја на изборима, а не насиљем на улицама.