ЉУБЉАНА - Шеф словеначке допломатије Миро Церар изјавио је да Словенија не одустаје од признања самопроглашене независности Косова, додајући да с тим у вези ипак постоји "неколико отворених питања".

Како преноси СТА, на питање намерава ли словеначка влада да одступи од признања Косова, које му је на седници парламентарног одбора за спољну политику поставио лидер Словеначке националне странке (СНС) Змаго Јелинчич, Церар је одговорио да такве намере не постоје.

"Мислим да смо Косово оправдано признали као државу", казао је Церар, али додао да је Словенија свесна да ипак постоји "неколико отворених питања".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ДАЧИЋ: Американци су схватили да никада нећемо признати Косово

Као и већина осталих чланица ЕУ које су признале независност Косова, Словенија је то учинила у првој половини 2008. године, за време својег шестомесечног председавања ЕУ.

Словеначки посланик и потпредседник Словеначке националне странке Јани Ивануша изјавио је недавно да је повлачење призања косовске независности реалан процес у оквирима Европске уније и додао да ће ново руководство Уније, након избора у мају, поново преиспитати правце њеног кретања.

Ивануша је на међународној конференцији "Косово и Метохија у новој Европи", пре два дана у Београду, у организацији Српског сабора Заветници, истакао да је косовско питање важно јер је дошло до нових кретања у европској политици.

ЦЕРАР: НАДАМ СЕ МИРНОМ И ДЕМОКРАТСКОМ РЕШЕЊУ СИТУАЦИЈЕ У СРБИЈИ


Шеф словеначке дипломатије Миро Церар изразио је данас забринутост због ситуације Србији и наду да ће она бити разрешена на демократски начин.

Церар је пред спољнополитичким одбором словеначког парламента, на питање посланика Демократске странке пензионера Ивана Хршака о томе какав је словеначки став о тренутним догађајима у Србији, одговорио да Словенија ситуацију будно прати и да је због ње забринута.

Како је јавила Хина, он је додао и да се нада да неће доћи до заоштравања ситуације и да ће спор бити решен на демократски начин и у складу с начелима владавине права.

"Словенија жели да се прилике што пре стабилизују, како би Србија могла да се посвети другим задацима", казао је Церар.