СКУПШТИНА општине Гроцка у среду је усвојила оставку председника Општине Драгољуба Симоновића против кога је Друго основно тужилаштво у Београду подигло оптужницу и затражило казну од осам година затвора због сумње да је подстрекивао три особе да запале кућу новинара Милана Јовановића.

На истој седници за нову председницу Општине изабрана је досадашња Симоновићева заменица Живадинка Аврамовић, док ће њен заменик бити Раде Иветић.


Прочитајте још: "НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Траже осам година затвора за Симоновића

Нова председница Општине рекла је да су грађани били задовољни радом њеног претходника, и да је "што се тог дела тиче, његов посао био на завидном нивоу".

С друге стране, Јовановић је за "Новости" изјавио да не осећа задовољство због смене Симоновића:

- Ово је горка победа. Да је тужилаштво радило свој посао у време када смо писали о неделима Симоновића, он био одавно био смењен и кривично гоњен, а ја не бих био бескућник.


Прочитајте још:Јовановић: Нападаче снимиле камере са комшијске куће

Неколико десетина присталица опозиционог Савеза за Србију, као и владајуће СНС, окупило се испред локалног парламента уочи почетка заседања. Симпатизери напредњака довикивали су окуљеним опозиционарима: "Бежите кући, лопови", "Ово је наша Гроцка", "Бошко, фашисто", "Ђиласу, лопове". Присталице СзС узвратиле су са: "Како вас није срамота, кућу су запалили".Међу окупљеним опозиционарима били су лидери СзС Бошко Обрадовић, Зоран Лутовац, Никола Јовановић, као и новинар Милан Јовановић. Током протеста испред Општине није било ниједног униформисаног припадника полиције.

Коментаришући скупове испред Општине Гроцка, шеф одборничке групе СНС у Скупштини Београда Александар Мирковић саопштио је да "насилници и силеџије из СзС, по налогу Ђиласа, Јеремића и Обрадовића, поново траже и изазивају насиље".
КАЗНА ЗБОГ ПРЕТЊИ

СТЕВО Чубрић (70), из Нове Пазове, признао је да је писао претећа писма запосленима на Телевизији Н1 и председнику Народне странке Вуку Јеремићу и закључио споразум о признању кривице. На основу тог споразума, осуђен је на казну од осам месеци затвора, а изречена му је мера безбедности обавезног психијатријског лечења и чувања у здравственој установи. Током поступка је утврђено да је Чубрић "битно смањено урачунљив".
ПРОТЕСТ СТУДЕНАТА ИСПРЕД РТС

ДЕО студената Београдског универзитета протестовао је у среду испред РТС, поручивши да траже слободу медија.

- Омладина јесте Србија. Ми смо снага народа, способни да уведемо корените промене, зато нас застрашују - рекла је Ана Кнежевић, студенткиња Физичког факултета, наводећи да "власт хапси чак и средњошоколце показујући тиме да прибегава репресији".


Студенти су су пред зградом РТС-а скандирали "Није српски ћутати" и "РТС-СНС". Скуп је завршен уз најаву да за дан студената планирају велики протест.