ЗАШТО Ненад Поповић седи у Влади ако се не слаже са предлогом председника Александра Вучића око решавања косовског питања?

Овако је у четвртак шеф дипломатије Ивица Дачић узвратио на Поповићеву реакцију када је реч о разграничењу као потенцијалном решењу за Косово. Поповић је поручио да "никакву другу политику, осим постизања компромиса у оквиру Устава Србије и Резолуције 1244 СБ УН Влада никада није утврдила".

Реаговао је и председник Вучић, који, такође, има питања за министра Поповића:

- Свака част, тако би и требало, и супер је то, али зашто Косово ниси заштитио 2008, када си био потпредседник тада владајуће ДСС? Када су Албанци донели одлуку о независности, којом директно крше Устав из 2006, наша држава није радила ништа. Свађали су се председник и премијер, више се додворио Тадић него Коштуница, па је први наставио да влада, а други отишао са власти. Сви ти данас нам соле памет о Уставу.

Прочитајте још - Дачић: САД више од других заинтересоване за компромис

На питање да ли иза Поповића стоји руски лоби, Вучић је рекао да док је он председник нико са стране неће утицати на политику Србије:

- Знам да добро познајете оне на које утичу многе западне амбасаде, али има и оних на које утичу са Истока. На мене не може да утиче нико споља и верујем да су министри часни, а то значи да не раде ни за кога другог.

Шеф дипломатије Ивица Дачић Фото Танјуг


Дачић је појаснио да постоје неке идеје о КиМ, али да оне нису ни на столу јер нема ни дијалога:

- Грађани ће се о предлогу за решење косовског питања изјаснити на референдуму. Садашњим властима није остављено ништа у преговорима са Приштином јер су се они који су раније преговарали говорили да ће Устав Србије сам по себи све решити.

Министар Ненад Поповић Фото Танјуг

Министар Поповић поново се у четвртак огласио поруком да је "цело Косово Србија, ни метар мање":

- Драго ми је што је министар Дачић, за само 24 сата, променио мишљење о идеји "разграничења", па више не тврди да је таква идеја званична државна политика, већ каже да је то предлог појединих државних званичника. За разлику од Дачића, који је био у свим владама од Милошевића до данас, ја немам потребу да по сваку цену будем у власти. Подсетићу га и да је 2010, када је он био потпредседник Владе, донета одлука МСП којом је легализована сецесија Косова, а против које сам ја гласао као посланик у парламенту.

МИРНО НА СЕДНИЦИ

НА седници Владе, како сазнајемо, није се отварала тема сукоба око политике према Косову и Метохији. Седницом је председавао први потпредседник Ивица Дачић, али ни он, ни други чланови Владе, нису улазили у полемику са Поповићем.