У амбасади Русије у Београду вечерас је свечано обележен Дан бранилаца Отаџбине, а том приликом амбасадор Александар Чепурин је рекао да Русија подржава неутрални статус Србије као и мирно решење косовског проблема уз поштовање међународног права.


"Србија ће имати довољно снаге и стрпљења да издржи искушења", рекао је Чепурин на свечаности којој је присуствовао и председник Србије Александар Вучић.

Како је рекао Чепурин, блискост наших ставова потврдује и последњи сусрет и разговори председника Вучића и Путина.

Чепурин је рекао и да Русија поздравља унапређење добрих односа Србије са свим земљама, ако то одговара њеним интересима.

"Окупили смо се данас да обележимо Дан бранилаца Отаџбине, већ седми пут га дочекујем заједно са многима од вас. Хвала вам за такву част", рекао је Чепурин.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Обележен Дан бранилаца отаџбине у руској амбасади у Београду


Он је истакао да су Русија и Србија више пута морали да бране своју независност и суверенитет и да је управо то формирало карактер наших народа.

"Имамо јаке војске, али најглавније руско и српско оружје је ипак храброст војника и официра, снага њиховог духа, то је аксиом. Припаднике оружаних снага Русије и Србије спајају актуелни задаци. Активно се развија и наша војна и војнотехничка сарадња", навео је Чепурин.

Према његовим речима, кључни задатак Русије данас је осим осигурања безбедности и енергични развој привреде, повећање животног стандарда људи.

На то је усмерено 12 националниих пројеката, који ће за шест година извести земљу на апсолутно нови ниво, рекао је Чепурин додајућио и да је то суштина јучерашњег обраћања председника Русије Владимира Путина Федералној Скупштини.

Twitter@AVChepurin


Амбасадор је подсетио да се предстојеће јесени обележава и 75 година откако је заједничким снагама ослобођен Београд од фашистичког окупатора.

"Важно је заједнички обновити Спомен гробоље ослободилаца Београда на којем почива 1.395 бораца Народнослободилачке армије Југославије и 818 припадника Црвене армије", рекао је Чепурин и позвао на јачање братства руског и српског народа као и развој сарадње између оружаних снага.

Свечаности су присуствовали председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, министри у Влади Србије Александар Вулин, Зоран Ðорђевић и Ненад Поповић, као и патријарх српски Иринеј.

Прослава Дана отаџбине, коју су организовали амбасадор Чепурин и изасланик одбране пуковник Андреј Собакин, почела је интонирањем руске и српске химне.

Овај празник, установљен у знак сећања на дан када је тек формирана Црвена армија 23. фебруара 1918. одбила немачку инвазију на Петроград, слави се у свим државама некадашњег СССР-а.

Twitter@AVChepurin


ВУЧИЋ У ПИСМУ ПУТИНУ: ЗАДОВОЉСТВО ЗБОГ НАПРЕТКА САРАДЊЕ

Председник Србије Александар Вучић упутио је председнику Русије Владимиру Путину писмо поводом Дана бранилаца отаџбине у коме је истакао задовољство што политички дијалог и економска сарадња двеју земаља стално и стабилно напредују и захвалио на блиској војно-техничкој сарадњи.

Вучић је присуствовао пријему који је поводом Дана бранилаца Отаџбине приредио амбасадор Русије Александар Чепурин и тим поводом Чепурину уручио писмо за председника Путина, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника.

У писму се између осталог, каже:

“Поштовани председниче Путин,

Овај велики празник с правом је симбол херојства, славе и патриотизма руске војске, важан свим поштоваоцима оних који, бранећи интересе Русије, гарантују њену стабилност и безбедност.

Руски народ је, кроз историју, подносио велике жртве у борби за мир, слободу и независност, и то ће заувек остати најсветлији примери верног служења Отаџбини.

Част ми је што је и српски народ, раме уз раме са руским народом, својим херојским подвизима обезбедио бољу будућност за наредне генерације. Њихова заједничка племенита мисија, у тежњи да свет буде мирнији и праведнији, обавезује нас на вечиту захвалност, али и подсећа на узајамно поштовање и јаке везе међу нашим братским народима.

Искрено ме радује чињеница да и садашње генерације бранилаца отаџбине са истим пожртвовањем настављају славну војничку традицију својих претходника.

Дозволите ми да овом приликом поновим колико сам срећан што политички дијалог и економска сарадња наших двеју земаља стално и стабилно напредују.

Желим зато да Вам захвалим на блиској војно-техничкој сарадњи Србије и Русије, јер тако умногоме побољшавамо оперативно-функционалне способности Војске Србије, чинећи извеснијом нашу мирну будућност“, наводи се у писму председника Вучића упућеног председнику Путину.