Аустријски министар задужен за ЕУ Гернот Блимел изјавио је на конференцији у Бечу да је његова земља велики присталица приближавања земаља Западног Балкана Европској унији истичући да постоји снажно уверење да ће ЕУ бити комплетна тек онда када читав регион буде део Уније.


Обраћајући се на конференцији "Будућност ЕУ - погледи са Западног Балкана", Блимел је рекао да је циљ те дискусије да се покаже колико је ЕУ озбиљна поводом европске перспективе читавог Западног Балакана оценивши да је шест балканских држава постигло много тога за веома кратко време што, како је рекао, треба посебно ценити када се говори о њиховој европској песпективи.

"Скуп је одржан у кључном тренутку за ЕУ. У 2019. години много је изазова пред нама у Унији, Брегзит ће највероватније бити оконачан у наредним месецима и недељама, избори за Европски парламент су пред нама, као и формирање нове комисије. Стога је важно да се води дебата о будућности ЕУ, као што ће учинити лидери на састанку у Сибијуу, где ће домаћини бити наши пријатељи из Румуније, и где ће се расправљати о приоритетима до 2025. и надаље", рекао је Блимел.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Блимел: Балкану потребна приступна перспектива

Он је додао и да треба пружити прилику потенцијалним земљама кандидатима прилику да дискутују о ситуацији у ЕУ, као што ЕУ расправља о тренутној ситуацији у потенцијалним земљама кандидатима када се дискутује о проширењу Уније.

На конференцији је речено да ЕУ треба да буде јак глобални играч и да је важно да говори једним гласом, као и да ЕУ и њене чланице треба да се придржавају својих правила и онога што захтевају од потенцијалних каднидата јер то даје веродостнојност процесу проширења.

Блимел је навео да је излед за чланство у ЕУ покретачка сила у региону, као и да смо недавно видели колико је она моћна у Северној Македонији, а затим поново честитао и Северној Македонији и Грчкој на решавању деценијског проблема.

Аустријски министар обраћање је завршио рекавши да је веродостојност кључни фактор и да земље морају да се осећају као их ЕУ заиста жели. Стога један од следећих високих приоритета ЕУ морају бити преговори о придруживању Албаније и Македоније који могу почети у јуну, изјавио је Блимел.