Премијер привремених приштинских институција, Рамуш Харадинај, тврди да ће таксе повећане за сто одсто на производе из Србије и БиХ остати на снази све док је он на тој позицији.

"Надам се да сте ме добро чули. Видите где сам дошао да вам то кажем", рекао је Хардинај у Глођану, месту крај Пећи, где је рођен.

Поновио је да таксе неће бити укинуте све док, како је навео, "Србија не призна косовску независност".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ZEKA NAJAVIO: Haradinaj "leti" iz Vlade sledeće nedelje

С друге стране, сматра да услове које Београд поставја Приштини за наставак дијалога треба укинути.

"Ако се повучемо и укинемо таксе, они сутра могу тражити Трепчу, уклањање војске и још понечег", рекао је Харадинај, пренела је РТК на албанском језику.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: PREDSEDNIK SRBIJE O KOSMETU: Ako im je SB UN šarada, šta onda traže tu?

Говорећи о ставу коалициије о таксама, Харадинај је рекао је одлука донета договорно.

"Такође тражим подршку од политичких партнера, иако можемо имати различита мишљења. Једна ствар је истинита, када смо доносили одлуку о порезу, били смо једногласни, сви су били за. Није добро никоме да покуша да суспендује таксе без претходног договора", рекао је Харадинај.

Харадинај се противи противи захтевима САД и Европске уније да таксе буду суспендоване на српску робу, што је постала препрека за наставак дијалога.

Демократска странка Косова, Кадрија Весељија, предложила је раније да таксе буду суспендоване на 120 дане, али Харадинај на то није пристао.

ТАЧИ: СУСПЕНДОВАЋЕМО ТАКСЕ АЛИ ЈЕ ПОТРЕБНО ВРЕМЕ

Председнк привремених приштинских институција, Хашим Тачи, изјавио је данас да Приштина ни по коју цену неће дозволити да односи са САД буду нарушени и да ће поступити по захтеву Вашингтона о суспензији такси на робу из Србије, али да ће за то, како је рекао, бити потребно мало више времена.

"Што пре то питање затворимо, то боље", рекао је Тачи.

Тачи је у интервјуу за Топ чанел рекао да неће дозволити Београду да условљава наствак дијалога.

"Косово је имало право да донесе одлуку о повећаним таксима, али би истовремено треало да водимо рачуна о нашим односима са Сједињеним Америчким Државама", рекао је Тачи.

Он је, поводом више захтева САД и под претњом санкцијама, да Приштина суспендује таксе да би се отворио пут наставку дијалога, рекао да ти односи ни на који начин не могу бити компромитовани и да нема те цене по којој би Косово дозволило да нешто наруши то партнерство.

"САД су помогле Косову да буде слободно и независно, сваки њихов савет смо испоштовали, што је и нама и њима донело само добро. И овај савет ће, наравно, бити испоштован", рекао је Тачи.