Представници привремених институција у Приштини доживели су дебакл на седници Савета безбедности Уједињених нација.

То тврди српски министар спољних послова. Наиме, чланице Савета безбедности једногласно су осудиле увођење такси на робу из Србије, а већина и формирање војске Косова.

Шта, међутим, Србија и Срби на Косову и Метохији имају од тог дебакла, због чега је Савет безбедности донео одлуку да смањи број седница о Косову, зашто Приштина не слуша ни Америку и још не укида таксе, и да ли је ово преломна година за доношење решења о статусу наше јужне покрајине, била су нека од питања за Ивицу Дачића, министра спољних послова, који је био гост Јутањег програма Прве телевизије.

"Не зависи од нас колико ћемо имати седница, то одређује генерални секретар. За нас је битно да се та тема задржи. Ове године ће бити три седнице, а од следеће две. После наших говора на седници СБ УН, почеле су да излажу земље чланице што је био шок за Приштину. Све чланице, чак и Американци, не само Русија и Кина, рекли да морају да укину таксе“, изјавио је Ивица Дачић.

Коментарисао је и наступ косовске амбасадорке у САД Вљора Читаку, која је изнела на седници Савета безбедности УН низ оптужби против Србије .

"Испред мене пише Србија, а испред ње Вљора Читаку“, рекао је Дачић.