ПОРЕД решавања косовског питања, економских реформи и протеста иза којих стоји део опозиције, "у игру" за дефинитивну одлуку о евентуалном расписивању ванредних парламентарних избора полако улази још један важан фактор - гласање за локал.

Прочитајте још - БАЗА СНС ВУЧИЋУ: Хоћемо изборе

Према оценама политичких аналитичара с којима су "Новости" разговарале, гласање за посланике и одборнике у локалним самоуправама у једном дану боље је и са становишта партијских интереса напредњака, јер би могли да освоје и оне малобројне општине у којима тренутно нису на власти, али и из угла државе, јер би трошкови народног изјашњавања били мањи.

Прочитајте још - ВУЧИЋ БЛИЗУ ОДЛУКЕ: У Србији избори на пролеће?

У случају превременог гласања за републичку скупштину крајем марта или почетком априла, били би раздвојени парламентарни и локални избори, који редовно "падају" на пролеће следеће године. Наши саговорници, међутим, не искључују ни опцију расписивања и ванредних локалних избора, али би се, по њиховом мишљењу, у том случају на биралишта, и за посланике и за одборнике, највероватније ишло крајем године.

Бојан Клачар из ЦеСИД-а каже нам да је превремено гласање за локал технички компликованије, али не и неизводљиво:

ОДЛУКА ДО КРАЈА ФЕБРУАРА ПРЕМА неким информацијама, коначна одлука о ванредним изборима биће донета крајем фебруара. Наредних недеља председник Србије и лидер напредњака Александар Вучић, са најближим сарадницима, требало би пажљиво да извага страначке и државне разлоге "за" и "против" кад је реч о изласку на биралишта пре рока.

- За то је потребно да градоначелници и председници општина масовно поднесу оставке, а локалне скупштине се распусте. С обзиром на то да су напредњаци на власти у већини општина у Србији, то може да се спроведе, али не толико брзо да би избори били већ сад у марту или априлу. Друга могућност је да се промени Закон о локалним изборима. Теоретски постоји и трећа опција - у садашњим прописима није прецизно дефинисано колико дана најраније од истека мандата одборницима могу да се распишу избори за локал, па би они можда, уколико би се гласало крајем године, могли да се подведу и под редовне.

И политички аналитичар Дејан Вук Станковић сматра да фактор локалних избора није занемарљив, поготово са страначког становишта напредњака:

- За СНС је боље да парламентарни и локални избори буду одржани у исто време. Верујем да ће Вучић и врх СНС тражити најбољу могућу равнотежу страначких и државних интереса, с обзиром на то да имамо једно тешко отворено питање, а то је Косово. Такође, када уђете у "зону" предизборне кампање, све стаје, укључујући и реформске процесе.

За политичког аналитичара Драгомира Анђелковића између "за" и "против" ванредних избора из позиције напредњака постоје минималне разлике:

- СНС је у толико јакој позицији, рејтинг им је толико висок, добро су организована странка да би однели убедљиву победу, без обзира на то када би били расписани избори. Опозиција им, према свим истраживањима, не представља озбиљан проблем и мислим да ће најважнији тас на ваги одлуке о изборима бити - решавање косовског питања.