БЕОГРАД - Председник Србије Александар Вучић примио је у петак премијера Републике Српске Радована Вишковића и том приликом поручио да ће Србија, као искрен пријатељ и поуздан партнер, увек бити снажан ослонац Републици Српској.

"Србија ће увек, уз поштовање Дејтонског споразума, помагати различите инфраструктурне и друге пројекте у Републици Српској, као и заједнички рад на неговању наших културних и духовних веза", нагласио је председник Вучић.

Он је рекао да је, због економског просперитета и остварења заједничких планова, најважније сачувати мир и стабилност у Републици Српској и Босни и Херцеговини. Председник Вучић и премијер Вишковић разговарали су и о конкретним заједничким инфраструктурним и енергетским пројектима.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ОБЕЛЕЖЕН ДАН РС: Љубав народа ће сачувати Српску

Вучић је Вишковићу пожелео много успеха на одговорној дужности, уз уверење да ће пожртвовано радити да грађанима Републике Српске обезбеди напредак и благостање. Премијер РС је рекао да се радује садржајној и интензивној сарадњи са председником Вучићем и Владом Републике Србије, са којом ускоро очекује нову заједничку седницу.

Он је истакао да је „председник Вучић први председник Србије који је прешао са речи на дела“, јер је испунио обећања и помогао изградњу различитих објеката и инфраструктурних пројеката у Републици Српској, али и у Федерацији БиХ. Вишковић је захвалио на досадашњој помоћи Србије и рекао да се радује сваком њеном успеху, јер јака Србија представља снажан ослонац за Републику Српску.

ПРЕМИЈЕРИ СРБИЈЕ И РС: ОДНОСИ БЕОГРАДА И БАЊАЛУКЕ ОДЛИЧНИ


Премијери Србије и Републике Српске (РС), Ана Брнабић и Радован Вишковић оценили су данас да су односи Београда и Бањалуке одлични, и најавили да ће током прве половине године бити одржана десета заједничка седница двеју Влада, посвећена заједничким пројектима.

Наводећи да су две стране опредељене за даље јачање сарадње на свим пољима, премијери су током прве званичне посете Радована Вишковића Београду, разговарали о јачању економске и привредне сарадње и о могућностима организације пословног форума, са учешћем привредника из Србије и Републике Српске. "Унапређење сарадње са Републиком Српском истовремено је и јачање сарадње са Босном и Херцеговином у интересу мира, стабилности и што бољег повезивања и напретка читавог региона", казала је Ана Брнабић а пренела Влада Србије.

Она је навела и да су енергетика и инфраструктура кључне области, у смислу пројеката, које су најважније у овом тренутку за Србију и Републику Српску. Ана Брнабић је додала да ће Србија наставити да подржава пројекте у Републици Српској чији је циљ, како је рекла, унапређење квалитета живота свих грађана.

Премијери Србије и РС разговарали су и о пројектима изградње хидроелектрана "Фоча" и "Паунци", који су планирани Меморандумом о сарадњи у области енергетике и који су значајни за електропривреде Србије и Републике Српске, као и о планираним инфраструктурним пројектима, пре свега о завршетку изградње граничног прелаза Љубовија-Братунац и о даљој динамици изградње аутопута у складу са регионалном агендом повезивања. Од 2014. године до данас Србија је издвојила близу 22 милиона евра за подршку и пројекте у Републици Српској.