Председница Владе Ана Брнабић рекла је да је једини захтев који имају учесници протеста рушење Александра Вучића, а да не зна како је то могуће остварити ако неће изборе. Брнабић је, гостујући на телевизији "Хепи", рекла да када Вучић каже да је спреман да распише изборе, они кажу да их нису тражили.

"Не знам како у демократијама иде да вам је једини захтев свих протеста сваке суботе да оде Александар Вучић, а нисте тражили изборе. Не знам како то иде", подвукла је она.

Брнабић је казала да треба чути шта ти људи имају да кажу, али и поручила да не треба да протестују и траже рушење Вучића захтевом око мини хидроелектране за коју је дозволу издала општина Бабушница, јер се ради о локалном пројекту о којем је одлуку донела локална самоуправа по закону из 2011. који је донела ранија власт.

Прочитајте још - Брнабић: Протести су феномен, постављају се захтеви у најширем спектру

"Идите у општину Бабушница са тим захтевом. Ако говорите о убиству Оливера Ивановића, а Србија је радила шта је могла у његовом расветљавању, идите у Унмик и Еулекс и разговарајте са њима", нагласила је Брнабић, апелујући на разум учесника протеста.

Рекла је да су симптоматичне две ствари протеста - прва је да се не разговара о чињеницама, аргументима и резултатима, а друга да нико од опозиционара не сме да говори на тим скуповима, не зато што су грађански, већ зато што окупљени не желе да их чују.

"Када неко изађе у јавност и каже влада је уништила све у земљи, уништила образовање, културу. Како је неко уништио образовање, неко ко је повезао, по први пут, све школе на интернет. Колико треба да сте паметни да тако нешто кажете. Ми смо увели програмирање у школама, а они су имали предмет 'руке у тесту'. У њихово време није било ниједног научно-технолошког парка. Када кажу уништило смо културу, данас је буџет за филм 50 пута већи него пре шест година. А када говоримо о аутократији, с тим у вези, у време Вучића је снимљем филм 'Стадо' уз помоћ из тог фонда", објаснила је Брнабић.

Подсетила је да је ранија власт затворила све музеје, а актуелна их отворила, и отвориће и позориште "Бора Станковић" у Врању. "Никада више није улагано у културу. Уложили смо20 милиона евра кредита развојне банке само за културу", додала је Брнабић.

"Ови из Савеза за себе, односно за Србију, бусају се протестима, али људи не желе њих да чују. Ја ћу свакако да слушам шта грађани говоре и који су њихови захтеви, да видим где можемо боље, а сигурно можемо још много боље", закључила је председница владе.

БРНАБИЋ: МЕЂУНАРОДНА ЗАЈЕДНИЦА И ЕУ БОЛЕЋИВИ ПРЕМА ПРИШТИНИ

Председница Владе Ана Брнабић истакла је у четвртак да се питање Косова не сме оставити као замрзнути конфликт, јер утиче на напредак Србије, али и указала на болећивост међународне заједнице и ЕУ према Приштини.

"Актуелна ситуација показује сву болећивост ЕУ. У разговору са представником једне велике земље која је партнер Приштини упитала сам како толерише све што се дешава на Косову, а као одговор сам добила ''па то је млада демократија''. То мени све говори о томе колико је велики простор и колико су дупли стандарди у том случају", рекла је премијерка.


Брнабић је признала да су САД тражиле да Србије престане са лобирањем за повлачење признања независности, а да је то Београд одбио отворено. "Док год они лобирају за додатна признања, потпуни је фер плеј да ми лобирамо да земље повуку признање", подвукла је она гостујући на телевизији "Хепи".

Прочитајте још - БРНАБИЋ О КОСОВУ ЗА "ФАЈНЕНШЕЛ ТАЈМС": Морамо да се сретнемо на пола пута

Брнабић је нагласила да је разлика између Србије некада и данас што она данас не седи и кука над том неправдом, већ од 2014. констатује стање и наставља даље, фокусирајући се на свој посао, тражећи како да стање промени и да буде јача. Подсетила је да су мере Приштине сви осудили, укључујући и САД, те додала да сада са пажњом посматра да види како ће се испунити изјаве из Приштине да они неће укидати таксе.

"Волела бих да су мало разумнији, и мислим да би то било добро и за грађане албанске националности на Косову И Метохији, али и цео регион", нагласила је Брнабић. Истакла је да, на жалост, мора да разговара са Рамушом Харадинајем, који је оптужен за најстравичније злочине, а ослобођен је само зато што су сведоци побијени.

“Морамо да разговарам са њим због регионалне стабилности и наше будућности. За будућност Србије је важно да имамо регионалну стабилност. За нас је важније него било коме другом у региону да имамо регионалну стабилност. Србија је једина земља у региону која је прошла кроз мере фискалне консолидације, има стабилну економију, буџет, којој јавни дуг опада, која има стабилну валуту И која има перспективу економског раста", казала је премијерка.

Ако немамо регионалну стабиност, рекла је Брнабић, нећемо моћи да испунимо све оно што данас можемо мерама фискалне консолидације, озбиљних структурних реформи које је покренуо Вучић.

"Нама је регионална стабилност у основном интересу. Други нису спровели такве мере, имају огроман дефицит, све већи јавни дуг, приличну већу незапосленост него Србија. Тим политичарима лакше је да имају алиби регионалне нестабилности, да кажу нема радних емста, одлазе људи не што немју храбрости да спроведуструктурне реформе, већ због региона који је нестабилан. Колико Србија има интерес толико други имају интерес за нестабилан регион. Толико јаче морамо да радимо на регионалној стабилности", подвукла је она.

Прочитајте још -
ПРЕДСЕДНИК УПОЗОРАВА: Ако ово не учинимо нема ни трачка наде за нас

На конфликт у Приштини око тога ко може у њихово име да преговара, Брнабић је подсетила да је и Брисел јасно рекао да то може бити само Хашим Тачи. "Људи морају да разумеју да је замрзнути конфликт замрзнута нестабилност. Нећемо моћи да искористимо све наше потенцијале и сву здраву основу коју имамо ако имамо замрзнути конфликт. Нећемо моћи да идемо тако брзо напред колико би могли. У једном тренутку замрзнути конфликт може да се отопи. Ко каже да треба да оставимо решење Косова за касније или не жели да се то реши, нема идеју како да се реши или што је до сада био случај нису имали политичку храброст да то пробају и реше", навела је Брнабић.

Премијерка је казала да је за већину земаља у свети питање Косова била затворена тема, а данас то више није случај, па чак ни за САД, Немачку. Подвукла је да је то велики успех за којии треба да се ода признање Вучићу.

"Како ћемо га затворити, да ли ћемо успети, друго је питање. Да ли смо успели да ставимо ту тему на агенду - апсолутно и то нешто што је за многе земље било завршено питање. Отворен је један простор за разговоре, а да ли ћемо ми успети, бити довољно паметни и храбри, околности такве да успемо да добијемо нешто за себе из свега тога је оно што се трудимо сада да урадимо", казала је она.

Рекла је да, пре него што је дошла на чело валде, није знала ништа о томе шта је радила влада, колико је тада летење Вука Јеремића по свету била само представа за народ.

"Данас када гледам шта није урађено, видим колико се није размишљало. Имате битне земље, попут Египта за које се није ни знало да ли су признали независност Косова или не. Замислите да тада премијер, председник или шеф дипломатије нису тражили документа о признању. Има најмање десетак земаља где не знате да ли су признале Косово, а воде се као да су признале. Толика је била небрига. Толико је било све у нивоу представе за народ да се нешто ради", објаснила је Брнабић.

БРНАБИЋ: ВЛАДА НЕ ТРЕБА ДА БУДЕ РИЈАЛИТИ ПРОГРАМ

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да је добро што постоје неслагања, па и сукоби унутар владе, пошто се тада доносе најбоља решења, али да све то треба да остане за затворених врата. Брнабић је, гостујући на Хепију, рекла да би упркос тим неслагањима стала иза сваког свог министра.

На питање да ли је било сукоба између министара, Брнабић је рекла да се томе придаје превише пажње, с обзиром на то да је влада тим као и било који други тим и да увек има сукоба и различитих мишљења. "Нисмо ми сад овде неки богови. Добро је да постоје сукоби само да буду иза затоврених врата", казала је Брнабић.

Прочитајте још - Брнабић за Си-Ен-Ен: Србија се мења брзо и у исправном смеру

Рекла је да је када је преузела вођење владе имала сукобе са неким министрима, који се нису слагали са свим што је предлагала, али да је то легитимно пошто се најбоља решења налазе када се са неким неслажете. "Добра страна у томе је да имате групу људи која не размишља о свему исто, али мени смета када то иде у медије. Мислим да влада не треба да буде ријалити програм", нагласила је она.

Брнабић истиче да влада и њени министри треба да служе народу и раде најбоље што умеју. "Стала бих иза сваког свог министра и не би разговрала о тим сукобима", закључила је премијерка.

БРНАБИЋ: БИЛДЕРБЕРГ ГРУПА, НИЈЕ ТО ВИШЕ ТАКО МИСТЕРИОЗНО

Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да чланови Билдерберг групе прате ситуацију у свету, па и на Западном Балкану, те да дају похвале за економске, структурне реформе, за стабилност буџета и да то више тако мистериозно.

"Сви изузетно цене и на други начин гледају Србију због спремности за разговор са Приштином о решењу за дугорочну нормализацију односа. И зато, када се вратим са тих састанака размишљам да је паметно да затворимо све отворене теме, јер не желите да будете трава по којој слонови газе док се туку. То је паметна, одговорна политика", навела је Брнабић за ТВ Хепи, упитана о годишњем састанку Билдерберг групе на којем је учествовала лане у јуну у Торину.

Премијерка је рекла да је позив за њу био и част која је указана Србији, а да она, лично, након тих разговора размишља како би требало да пробамо што пре да затворимо све отворене теме које имамо, јер свет постаје све комплексније место.

Прочитајте још - Ана међу лидерима из сенке

Испричала је да су међу најважнијим темама скупа биле снага Кине и како ће Кина утицати на остатак света, четврта индустријска револуција, радна места у будућности и како мењати образовање, како ће се земље позиционирати у новој економији, да ли ће Доналд Трамп имати други мандат или не и како ће то утицати на билатерална и мултилатералне односе Европе, САД, Кине, Русије...

Брнабић је навела и да је за њу било корисно да се, између осталих, тамо сретне и са премијерима Холандије и Белгије Марком Рутеом Шарлом Мишелом.

“Био је Хенри Кисинџер. Ја сам му се захвалила, јер је он био доста резевисан према безрезервној подршци САД Косову. Били су људи из 'Гугла', власник 'Рајан Ера', разговарали смо о потенцијалној сарадњи, као утицајни људи из Силицијумске долине. Занимиљиво је да су била три претходна директора ЦИА, бивши председник ЕК Барозо... Није то више тако мистериозно, имате људе који на једном месту разговарају о тим темама”, рекла је Брнабић.

БРНАБИЋ: ДО САДА ПОМОЋ СРПСКОЈ У ИЗНОСУ ОД 22 МИЛИОНА ЕВРА

Премијерка Србије Ана Брнабић истакла је у четвртак да ће наставити политику коју је покренуо Александар Вучић док је водио владу, која је политика не речи, већ дела у односу према РС, и указала да је до сада Српској упућено помоћ у укупној вредности од око 22 милиона евра.

Брнабић је, гостујући на телевизији “Хепи”, казала да се вратила са предивним утисцима са обележавања Дана РС и да је видела да су људи поносни и срећни.

“Људи у Србији често не разумеју довољно, а ни ја то нисам раније довољно разумела, колико значи људима Српска за стабилност, сигурност, основну безбедност и другу будућност у том миру”, рекла је она.

Казала је да јој је велика част што је добила орден РС, не само за њу лично, већ за цео тим који је радио на добрим односима заједно са председником Александром Вучићем.

“То није само орден за мене, већ целу владу Србије, која је наставила политику коју је поставио Вучић као премијер. Ја сам из те његове политике учила И видела колико је важно нашем анроду у РС, као И Србима у Србији да имамо најбоље односе”, нагласила је Брнабић.

Прочитајте још - Председница Владе Србије добила Орден РС

Она је подсетила да је Србија ишла у политику помоћи од 2014.године, а да је ранија политика остајала само на речима.

“Ми смо од 2014. упркос мерама фискалне консолидације помагали. Ишли смо мало по мало. Дали смо милиона евра 2014. најпре за помоћ после поплава. Ми смо до сада укупно дали око 22 милиона евра за помоћ РС - како за конкретне пројекте из области инфраструктуре, за школе, болнице, домове културе. Прошле године отворили смо најлепши пројекат Дом културе у Невесињу који носи име Небојше Глоговца. Око седам милиона евра смо дали само за Сребреницу", навела је премијерка.

"Није то више политика само на речима, већ конкретне сарадње. Видите да смо ми често тамо, и представници РС код нас. Имамо заједничке седнице владе. Последњу смо имали у Требињу у августу, а следећу ћемо имати у Србији”, казала је Брнабић.

Истакла је да се осећа увек као код куће када је у РС, додајући да су односи Српске и Србије посебни, нормални и природни, те да никога не угрожавају, а посебно не однос Србије са БиХ.

Подсетила је да је Србија гарант Дејтонског споразума.

Указала је да је занимлхиво да су представници хрватског народа били на свечаности у РС, што је показатељ да Српска није против било кога или било чега, већ значи сигурност и стабилност за Србе.

БРНАБИЋ: ЗВАЋУ ПРЕДСТАВНИКЕ МЕДИЈСКИХ УДРУЖЕЊА НА РАЗГОВОР

Премијерка Ана Брнабић каже да ће ових дана позвати представнике медијских и новинарских удружења на разговор како би се разјаснило да ли су напустили Кординациони тим за сарадњу са медијима или и радну групу за израду медијске стратегије, јер јој то сада није потпуно јасно.

Брнабић је на ТВ Хепи рекла да се са представницима удружања састала 27. децембра 2018. године и тада јој ништа нису рекли о напуштању дијалога са Владом да би после неколико дана саопштили да су одлучили да га суспендују.

Наводи и да од њих није добила никакву званичну информацију.

Премијерка је рекла да су јој представници медијских и новинарских удружења 27. децембра прошле године уручили први нацрт медијске стратегије, те да су се тада договорили да се поново састану после празника у вези са предлогом за програм јавне расправе.

Сматра да у овом тренутку не би имало никаквог смисла да напуштају радну групу за медијску стратегију у време када су завршили први нацрт стратегије и када предстоји јавна расправа.

"Ту никаквог смисла нема, али виђала сам и раније да постоје ствари код којих нема никаквог смисла, па се десе. Разговараћу са њима, даћу све од себе, могу да учиним толико колико могу, на крају крајева њихова је одлука", рекла је Брнабић и навела да представници медијских и новинарских удружења имају у радној групи девет чланова, осам чланова су представници Владе, док је председник радне групе из Министарства културе и информисања.

Прочитајте још - БРНАБИЋ ЗА ''ДОЈЧЕ ВЕЛЕ'': У Србији постоји слобода медија, злочин у Сребреници није геноцид

Нагласила је да напуштање било каквог дијалога није продуктивно, да ситуација није сјајна, али да је много боља него што је била, те да сада представници медијских и новинарских дуружења имају саговорника у Влади, што није био случај 2011. када је доношена медијска стратегија.

"Влада је те 2011. толико ценила новинарска и медијска удружења да је рекла 'важи, имамо радну групу, ви сви заједно, свих девет или 11 удружења, имате једног представника у радној групи, а толико нам је важна медијска стратегија да ћемо усвојити на телефонској седници владе у 11 ујутро' ", рекла је Брнабић и навела да тадашњу медијску стратегију нису пратиле измене и допуне медијских закона.

Тек, каже, 2014. када је пријемијер био Александар Вучић усвојен је сет медијских закона са којима су они тада били задовољни, а потом су били конкурси за медије којима поново нису били задовољни.

"Када је дошла моја Влада рекли су, какви су ово конкурси, најбољи конкурси су били када је председник Владе био Вучић, а министар културе Иван Тасовац. Рекли су да су у време Тасовца били најбоље спроводени конкурси за медије, нису помињали Вучића", рекла је Брнабић.

То, каже, нису говорили у то време ваљда да не би било да су у Вучићевој влади спроведени конкурси на које тада нико од медија није имао приговор.

"Добро, велики део тога је нажалост и политика, али ми смо ту да разговорамо. Ја сам ту да видим како што више грађана Србије може да буде задовљно Владом и животом у Србији. Наравно неће никада сви бити задовољни, али је мој посао да се потрудим и да дам све од себе да сви буду задовољни", поручила је Брнабић.

Медијска коалиција је недавно саопштила да је одлучила да суспендује дијалог са представницима Координационог тела Владе Србије за сарадњу са медијима зато што, како су тада навели, ниједан од конкретних и орочених захтева новинарских и медијских удружења није испуњен, а истовремено се, додају, ситуација на медијској сцени из дана у дан погоршава.