УПРКОС кршењу међународног права, а уз помоћ западних савезника са САД на челу, Приштина је учинила оно што је дуго најављивала: формирала је тзв. војску. Посебно задовољан, премда на свечани пријем поводом трансформације Косовских безбедносних снага није дошао нико од њихових западних пријатеља, био је Хашим Тачи, некадашњи командант терористичке Ослободилачке војске Косова, сада командант трансформисане ОВК, то јест тзв. војске.

Свечани пријем у петак увече одржан је у касарни некадашње ЈНА "Косовски јунаци", која сада носи име озлоглашеног команданта терористичке ОВК Адема Јашарија. Зашто није било међународних званичника, који дају здушну подршку потезима Приштине, ма колико они били противправни или утицали на стабилност целог региона - нико није објаснио. Чак су се претходних дана америчке заставе вијориле широм градова у којима живе Албанци, али није било ни недавно именованог амбасадора САД, Филипа Коснета.

- Направили смо важан корак, пошто је војска стуб државе. То је заслуга пре свега сваког члана КБС, њиховог рада и професионализма - рекао је Тачи на пријему.

А чињеница је да је формирањем тзв. војске, у ствари приведен крају пут пресвлачења бораца ОВК у "чисте униформе". Трансформација некадашњих терориста и почиње од косовског заштитног корпуса, под вођством такође једног од команданата некадашње ОВК Агима Чекуа, а потом и његовог саборца Сулејмана Сељимија. Против Чекуа, тадашњег представника приштинске владе, подигнута је оптужница због малверзација са пензијама ратних ветерана, док су против других подигнуте оптужнице због ратних злочина.

На оптужницама су се нашли и припадници ОВК којима је командовао Адем Јашари, а који се борио за "независно Косово". Део ОВК био је и премијер привремених институција на КиМ Рамуш Харадинај. Чињеница је да Специјални суд за ратне злочине ОВК још није у потпуности заживео, али појединци су позвани да се појаве пред судом.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Министар Бериша убица са "Кошара"!

- Све ово што се дешава последњих 20 година на Косову и Метохији указује на то да Америка ствара своју интересну државу на Балкану. А да међународна заједница штити албанске терористе, потврда је да нико од њих још није одговорао за злочине почињене над Србима и неалбанцима. Управо зато је више него јасно да Срби немају поверења не само у новотрансформисану "војску" већ ни у међународну заједницу - каже наш саговорник из Косовске Митровице.


Иначе, трансформација КБС у тзв. војску изгласана је чак и мимо највишег правног акта који су сами правили и изгласали Албанци, и закона који је подразумевао двотрећинску већину посланика из редова других заједница. Сет закона о трансформацији у војску изгласан је без присуства српских посланика у косовској скупштини.

ЗЛОЧИНИ БЕЗ КАЗНЕ

ВЕЋИНА припадника ОВК није одговарала за своје злочине. Према подацима МУП Србије, у више од 1.800 напада терористичких јединица током деведесетих година на КиМ, убијено је 364, а рањено 605 људи. Окружни суд у Приштини је, у одсуству, Тачија осудио на 10 година затвора јер је, како се наводи, формирао терористичко удружење и убијао полицајце на територији Глоговца. Харадинај је формирао јединицу "Црни орлови", која је одговорна за мучење и убијање више десетина Срба.