Председник тзв. Косова Хашим Тачи изјавио је у уторак да постоји реална могућност уједињења "Прешевске долине са покрајином", чиме би се, а у оквиру дијалога Београда и Приштине, реализовало "легитимно право" грађана Прешева, Медвеђе и Бујановца.

Он је на свом Фејсбук профилу написао да је у понедељак и уторак имао састанке са представницима из академског света, бизниса, студентима, представницима цивилног друштва и новинарима, углавном из Прешевске долине, а да је главна тема разговора било припајање Прешева, Медвеђе и Бујановца.

Како преноси РТК2, Тачи је додао да ће на конференцији Франкофоније у Јеревану у Јерменији говорити о могућности корекције граница, са могућношцу уједињења Прешевске долине са тзв. Косовом.

ХАРАДИНАЈ: ТАЧИЈЕВА ИДЕЈА О КОРЕКЦИЈИ ГРАНИЦА ЈЕ МРТВА

Премијер тзв. Косова Рамуш Харадинај изјавио је да Тачи једино изазивањем немира на северу јужне покрајине може да одржи своју идеју о корекцији граница између Београда и Приштине.

Како преноси Газета експрес, Харадинај је тиме мислио на Тачијеву посету северном делу Косова пре две седмице, која је изведена уз јаке мере безбедности и уз присуство специјалних полицијских јединица.

Прочитајте још - Тачи прети сменом Харадинају

Реагујући на позив Тачија да "коригује" своје ставове у вези с дијалогом Београда и Приштине, Харадинај је на прес конференцији рекао да идеју о корекцији граница косовски председник може да одржи "живом" само изазивањем немира на северу Косова, али је и поручио: "Идеја о корекцији граница је мртва".

Он је такође казао да се не плаши Тачијевих покушаја да збаци косовску владу, како је јуче запретио, пренела је Газета.

"Ко жели да збаци владу, не прича о томе већ делује", рекао је Харадинај.

ЂИНИ: ТАЧИ НЕМА УСТАВНО ПРАВО ДА СМЕНИ ХАРАДИНАЈА

Ардиан Ђини, из Алијансе за будућност Косова, странке Рамуша Харадинаја, изјавио је да Хашим Тачи нема уставно право да смени премијера.

Ђини је у интервјуу за телевизију Клан Косова рекао да је Тачијева идеја о корекцији граница опасна.

"Ако политичар има идеју или визију, најбољи начин да је оствари јесте да убеди народ у њу. Ово питање је, по мом мишљењу, проблематично кад неко има идеју и жели да се свако сагласи са њом иако се сви противе идеји председника Тачија", рекао је.

Према његовим речима, Харадинај "зна свој начин, а његов став је јасан...".

Тврди и да већина грађана тзв. државеКосово жели да границе остану непромењене.

"Више од половине Демократске партије Косова подржава наш став", рекао је Ђини.