ГАРАНЦИЈЕ Српској православној цркви да има пуно право располагања свом својом покретном и непокретном имовином, као и да на неограничен период задржи правни режим заштите за 44 објекта који представљају специјалне зоне српске културне и верске баштине и да положај СПЦ буде признат на Космету.

Како "Новости" откривају, ово су главни захтеви Београда у плану који је наша страна послала европским посредницима у дијалогу са Приштином. У том тексту се наводи да у специјалне заштитне зоне српске баштине спадају манастири Високи Дечани, Грачаница, Пећка патријаршија, Бањска..., али и други храмови и цркве у Гњилану, Штрпцу, Србици, Клини, Ораховцу... Затим, средњовековни мост Војиновића у Вучитрну, споменик Газиместан, тврђава Звечан, средњовековни град Ново Брдо, село Велика Хоча...

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић каже да Србија не само да годинама говори да је неопходно да се у бриселском дијалогу на сто стави и питање положаја српске културне и духовне баштине на КиМ, већ је председник Александар Вучић званичницима ЕУ предочио и сасвим конкретан план који нашој цркви гарантује апсолутну заштиту.

Прочитајте још - Тражимо неограничену заштиту за манастире

- Морам зато да нагласим да су неоправдане и недобронамерне критике оних који тврде да Србија ништа до сада није учинила како би се заштитиле наше светиње на Косову и Метохији, а нарочито је штетно када такве оптужбе долазе од појединаца из саме Цркве - каже за "Новости" Ђурић.

Он подсећа и да је о плану за заштиту српских цркава и манастира председник Вучић говорио у обраћању грађанима 7. августа ове године. Шеф државе тада је најавио да ћемо као држава инсистирати на односу према СПЦ и формирању заштићених зона, а по плану који је био раније предвиђен Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација.

Вучић је објаснио да ће, у зависности од тога како ће бити и хоћемо ли бити у прилици да понудимо Србима и Албанцима решење косовско-метохијског чвора, бити одређено и колико ће се заштићених зона оформити.

- Око тога да имовина мора да остане у власништву СПЦ и загарантовано да јој припада неће ни бити преговора - био је јасан председник Вучић.


ДОГОВОР ПОД МЕЂУНАРОДНОМ КОНТРОЛОМ

ЗА СПЦ главно питање је неповредивост верских права грађана, које је нераскидиво повезано са положајем и статусом светиња у покрајини. Црква је већ дуго на становишту да би правни статус и имовина СПЦ требало да буде обезбеђена снажним међународним гаранцијама.

- У првом реду мора бити заштићена мисија, статус и имовина Српске цркве на КиМ, што су цивилизацијске тековине - незванично оцењују у седишту СПЦ. - Власти у Приштини не уливају поверење у погледу поштовања међународних договора. Данашње тешко стање на КиМ последица је систематског подривања Резолуције 1244, па је тешко очекивати да ће поштовати било шта без јасне контроле и метода притиска међународне заједнице.